Rakentamislaki  1.1.2025

Rakentamislain myötä lupajärjestelmästä tulee yksinkertaisempi, kun rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus korvataan yhdellä lupamuodolla, rakentamisluvalla.

Lupaa edellyttävien rakentamishankkeiden kynnystä nostetaan siten, että esimerkiksi alle 30 neliön varaston tai pihasaunan voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä rantarakentamisen säännökset täyttyvät. Kaikki rakennukset kuluttavat jatkossakin tontin rakennusoikeutta.

Rakentamislupaa edellyttää:

  • asuinrakennus
  • kooltaan vähintään 30 neliömetrin tai 120 kuutiometrin suuruinen talousrakennus
  • kooltaan vähintään 50 neliömetrin suuruinen katos
  • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
  • vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
  • vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
  • energiakaivo
  • erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.

Muiden kuin edellä mainittujen rakennushankkeiden osalta kunta voi rakennusjärjestyksessä määrätä, ettei lupaa tarvita, jos hanke on vähäinen.

Rakentamisluvan käsittelylle on säädetty määräaika. Rakentamislupahakemus on käsiteltävä kolmen kuukauden kuluessa.
Suunnittelutehtävän vaativuudeltaan poikkeuksellisen ja erityisen vaativan rakentamishankkeen rakentamislupahakemus sekä puhtaan siirtymän sijoittamislupahakemus on kuitenkin ratkaistava kuuden kuukauden kuluessa.

Rakentamisluvan käsittelyaikatakuu, rakennuksen hiilijalanjälkilaskenta sekä tietomallimuotoinen rakentamislupa tulevat voimaan 1. tammikuuta 2026 alkaen.

Alla olevaa ohjeistusta tullaan päivittämään tarvittavilta osin.

Rakennusohjeet ja lomakkeet

Rakentamisen tulee tapahtua alueidenkäyttö- ja rakentamislain, -asetuksen, rakentamismääräysten ja Orimattilan kaupungin rakennusjärjestyksen säädösten mukaisesti yleisesti hyväksi todettuja työtapoja ja -menetelmiä noudattaen.

Rakennuspaikka

Rakennuspaikan suuruus kaava-alueella määräytyy rakennuskaavan mukaisesti, muualla vähintään 5000 m2 lukuun ottamatta keskustaajaman osayleiskaava-aluetta ja Artjärven keskustan aluetta, Heinämaan, Kuivannon, Luhtikylän, Mallusjärven ympäristöineen, Niinikosken, Pakaan, Pennalan, Villikkalan ja Virenojan erikseen rajattuja kyläalueita, joilla alueilla rakennuspaikan koko vähintään 2000 m2. Rakennuspaikka voi olla oma tai vuokrattu määräajaksi.

Rakentamislupa

Rakentamislupa haetaan ympäristövaliokunnalta, kun on kysymys uudesta julkisesta rakennuksesta, uudesta liikerakennuksesta, uudesta teollisuusrakennuksesta, jonka kerrosala yli 1500 m^2 tai uudesta asuinrakennuksesta, jonka kerrosala yli 1200 m^2. Ympäristövaliokunnan kokoukset pidetään pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Muissa tapauksissa rakennusluvan käsittelee rakennustarkastaja.

Rakennustarkastaja tekee rakentamislupapäätöksiä noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Luvat haetaan kaupungin sähköisen asiointipalvelun kautta. Asiointipalvelussa täydennetään mm. seuraavia tietoja:

kiinteistön tiedot, rakennushankkeen tiedot, selvitys siitä, että hakija hallitsee rakennuspaikkaa (lainhuutotodistus, jäljennös kauppakirjasta tai vuokrasopimuksesta oikeaksi todistettuna), rakennuskaavaote tai karttaote, jossa rakennuspaikka esitetty, rajanaapureiden kuuleminen. Naapureita ovat rajanaapurit sekä tien/teiden toisella puolella olevat vastakkaiset naapurit. Haja-asutusalueella isommalla tilalla naapurien kuuleminen suoritetaan 300 metrin säteellä rakennuspaikasta.

Pätevän suunnittelijan laatimat ja allekirjoittamat pääpiirustukset, piirustusten tulee olla säännösten mukaan laaditut.
– asemapiirustus 1:500
– julkisivupiirustus 1:100 tai 1:50
– leikkauspiirustus, jossa on selvitetty rakenteet
– pohjapiirustus 1:100 tai 1:50
– hormipiirustus 1:20 tai 1:50

Mahdollisesti tarvittavat muut tiedot: energiaselvitys / -todistus, suunnitelma ja selvitys jätevesijärjestelmästä talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla, liittymälupa yleiseen tiehen, mikäli rakennuspaikalle ei ole jo hyväksyttyä liittymää, ympäristölupapäätös hankkeista, joista se vaaditaan, poikkeamispäätös tai sijoittamislupa hankkeista, joissa sitä on edellytetty.

Rakennuksen purkamislupa, purkamisilmoitus tai osapurkamislupa/-ilmoitus

Rakennuksen purkaminen vaatii määrätyissä tapauksissa purkamisluvan hakemista.  Talousrakennuksen tai muun vähäisen rakennuksen purkamisesta on tehtävä purkamisilmoitus vähintään 30 päivää ennen purkutyöhön ryhtymistä. Rakennuksen purkamisluvan tai -ilmoituksen myöntää rakennustarkastaja.

Poikkeamis- ja sijoittamislupapäätökset

Poikkeamispäätöstä tarvitaan, jos aiotaan rakentaa toisin kuin rakentamislaki, -asetus, kaava tai rakennusjärjestys määrää tai kyseessä on rakennuskielto.
Sijoittamislupahakemus rakentamiseen on tarpeen, milloin on kysymys sijoittamisen edellytysten arvioinnista. Sijoittamisen edellytysten harkintaa varten on toimitettava tiedot massoittelusta ja julkisivusta sekä sijoittumisesta rakennuspaikalle, ajoyhteyden järjestämisestä sekä alueille, joilla on tai on tarkoitus toteuttaa kunnallistekniikka, mistä kohti rakennuksen on siihen tarkoitus liittyä.
Erilliset sijoittamislupahakemukset laaditaan sähköisessä asiointipalvelussa, jos hakija niin haluaa. Päätökset tekee kaavoituspäällikkö.

Rakentamisluvassa voidaan myös käsitellä sijoittaminen, jos luvan hakija niin haluaa. Lupien tarpeellisuudesta saa tietoa kaavoituspäälliköltä tai rakennustarkastajilta.

Maisematyölupa

Asemakaava-alueella, yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään ja alueella, jossa on voimassa rakennuskielto puiden kaataminen, maisemaa muuttava maanrakennustyö tai muu näihin verrattava toimenpide vaatii maisematyöluvan. Maisematyöluvan käsittelee ympäristövaliokunta.

Puunkaatolupa

Puun kaataminen asemakaavoitetulla alueella tarvitsee kaupungin luvan (RakL 53 §). Puiden kaatamisesta asemakaavan mukaisilla rakennuspaikoilla päättää rakennustarkastaja. Maksuttoman puunkaatoluvan avulla varmistetaan, ettei puun kaatamisella ole haitallisia vaikutuksia maisemaan tai kaupunkiympäristöön.
Puunkaatoluvan yhteydessä arvioidaan, tarvitaanko puiden kaatamiseen asemakaava-alueella maisematyölupa. Maisematyölupa ei ole tarpeen, jos toimenpide on vähäinen.
Yksittäisten puiden kaataminen ei yleensä tarvitse maisematyölupaa, mutta jokainen kohde arvioidaan tapauskohtaisesti. Rakennuspaikan omistajan tai haltijan tulee valvoa rakennuspaikalla olevan puuston kuntoa.
Puunkaatolupa edellyttää yleensä katselmuksen paikan päällä, joka sovitaan puhelimitse rakennusvalvonnan kanssa. 

© Orimattila 2025 creative-crue logo