Orimattilan Taidemuseon kokoelmat

Orimattilan Taidemuseossa on pysyvästi esillä kattava ja laadukas kokoelma pääosin suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta 1950-luvulle. Kokonaisuus painottuu vuosisadan vaihteeseen eli niin kutsuttuun Suomen taiteen kultakauteen. Edustettuina on muun muassa seuraavien tunnettujen taiteilijoiden teoksia: Marcus Collin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Unto Koistinen, Aleksander Lauréus, Berndt Lindholm, Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Ferdinand ja Magnus von Wright, Väinö Aaltonen, Walter Runeberg, Ville Vallgren ja Tove Jansson.

Kokoelmassa on yli 170 maalausta ja piirustusta, noin 60 veistosta sekä antiikkihuonekaluja. Kokoelma on avattu yleisölle vuonna 1978.

Pentti Papinahon kokoelmat esittelevät Orimattilassa asuneen kuvanveistäjä, professori Pentti Papinahon (1926-1992) tuotantoa kolmenkymmenen vuoden ajalta. Esillä on muotokuvia, abstrakteja veistoksia, reliefejä, mitaleita, plaketteja sekä valokuvia.

Orimattilalaissyntyisten Erkon veljesten, runoilija J.H., sanomalehtimies Eero ja runoilija Rudolf Elias Erkon elämänvaiheita esittelevä näyttely. Kuuluisat Erkon veljekset syntyivät Orimattilan keskustaajamassa Eerakkalan talossa, joka sijaitsi nykyisen Erkontien varressa.

Entistä monipuolisempi näyttely on uudistettu vuonna 2018. Näyttelyn on tuottanut Median museo ja arkisto Merkki (ent. Päivälehden museo).

Orimattilan kaupungin oman taidekokoelman teokset ovat sijoitettu kaupungin kiinteistöihin ja rakennuksiin, kaupunkilaisten iloksi. Kokoelma karttuu pääsääntöisesti lahjoituksin.

Kokoelman näkyvin osa ovat julkiset teokset ja muistomerkit, joihin voit tutustua tältä sivulta.

© Orimattila 2024 creative-crue logo