Kaupungin hallinto ja päätöksenteko
Kaupungin johto jakautuu poliittiseen johtamiseen sekä ammattijohtamiseen. Kaupungin ylin johto koostuu valtuustosta ja valtuuston nimeämästä kunnanhallituksesta sekä ammattijohtajana toimivasta kunnanjohtajasta.
Kaupungin johtaminen perustuu kuntastrategiaan, taloussuunnitelmaan, talousarvioon sekä muihin valtuuston päätöksiin.
Valtuusto, joka valitaan kuntavaaleilla joka 4. vuosi, vastaa kaupungin toiminnasta ja taloudesta, käyttää kaupungin päätösvaltaa ja siirtää kaupungin päätösvaltaa hallintosäännön määräyksillä toimikunnille ja viranhaltijoille.
Kaupunginhallitus johtaa kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Kaupunginjohtaja johtaa kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Kaupunginjohtajan sijaisena toimii ensisijaisesti hallintojohtaja.
Hallintosääntö
Orimattilan kaupungin hallinnon ja toiminnan järjestämisessä, sekä päätöksenteko- ja kokousmenettelyssä noudatetaan hallintosäännön määräyksiä, ellei laissa ole toisin säädetty.
Konsernihallinto
Konsernihallinnon palvelualueisiin kuuluvat päätöksenteko- ja yhteistoiminta, hallinto- ja tukipalvelut, työllisyys- ja elinvoimapalvelut, ateria- ja puhtauspalvelut sekä maaseututoimi.
Kaupunginjohtaja vastaa koko kaupunkikonsernin johtamisen lisäksi konsernipalveluissa viestinnästä ja elinkeinopalveluiden sekä hankehallinnan johtamisesta.
Hallintojohtaja vastaa koko toimialan johtamisen lisäksi ateria- ja puhtauspalveluista, maaseututoimesta, hallinnosta, henkilöstöhallinnosta, työllisyyspalveluista, tietohallinnon järjestämisestä sekä edustaa kaupunkia konserniohjeessa määritellyissä yhtiöissä.
Talousjohtaja vastaa taloushallinnosta, rahoituksesta, hankinnan koordinoinnista.
Hallintojohtajan päätöksellä, talousjohtaja vastaa kaupungin tietohallinnosta 22.4.2024 alkaen. (Viranhaltijapäätös § 19/2024)
Konserniohje
Omistajapoliittisten linjausten tarkoituksena on tukea kaupungin strategian toteutusta. Linjausten tavoitteena on turvata päätöksenteon pitkäjänteisyys, järjestelmällisyys ja tämän
seurauksena pääomien tehokas käyttö sekä konsernin kokonaisetu. Omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että kaupungin tytäryhteisöjen toiminnassa otetaan huomioon kaupunkikonsernin kokonaisetu. Konserniohjeessa määritellään menettelytavat, joilla omistajaohjaus tapahtuu.