Nuorisovaltuusto

Me, Orimattilan nuorisovaltuusto, edustamme orimattilalaisia nuoria ja meidän näkemyksiämme meitä koskevissa asioissa.

Nuorisovaltuuston, tai lyhyemmin nuvan, edustajia osallistuu aktiivisesti esimerkiksi kaupunginvaltuuston sekä valiokuntien kokouksiin.

Nuva on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton ja jäsenemme ovat 13-22-vuotiaita.

Nuva koostuu perusjäsenistä sekä puheenjohtajistosta, johon kuuluu puheenjohtaja, 1. ja 2. varapuheenjohtaja, sihteeri, hyvinvointivastaavat ja tiedottaja. Tämän lisäksi meillä on ohjaaja Orimattilan nuorisopalveluilta. Nuorisovaltuuston ohjaajana toimii Päivi Alakangas.

Nuvan kokoonpano valitaan tammikuussa ja yksi kausi kestää yhden vuoden. Samalla valitsemme myös uuden puheenjohtajiston sekä edustajat valiokuntiin.

Orimattilan nuorisovaltuuston säännöt

1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite

Orimattilan nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton orimattilalaisten nuorten virallinen vaikuttamiskanava, joka toimii demokraattisesti.

Orimattilan nuorisovaltuuston tavoitteena on tuoda orimattilalaisten nuorten näkemystä esille kaupungin eri hallintokuntien työskentelyssä sekä parantaa nuorten hyvinvointia ja vaikutusmahdollisuuksia kaupungissa.

2. Toimikausi ja rakenne

2.1 Nuorisovaltuuston toimikausi
Nuorisovaltuuston toimikausi alkaa tammikuun aikana järjestettävästä nuorisovaltuuston yleiskokouksesta ja päättyy seuraavaan yleiskokoukseen.

2.2 Nuorisovaltuuston rakenne
Nuorisovaltuustoon kuuluu nuoria, jotka ovat täyttäneet tai täyttävät kuluvana vuonna kolmetoista vuotta ja enintään kaksikymmentäviisivuotiaita ja heidän tulee olla Orimattilan kaupungin asukkaita. Mikäli kahdenkymmenenviiden vuoden ikä ylittyy nuorisovaltuuston kauden aikana, saa kyseinen henkilö jatkaa toimikautensa loppuun asti. Nuorisovaltuustokausien määrässä ei ole muuta rajoitetta kuin ikä valintahetkellä. Nuorisovaltuustoon voi hakea kuka tahansa kriteerit täyttänyt.

Nuorisovaltuusto voi itse valita tarvittaessa uusia jäseniä kesken kauden.

Jos nuorisovaltuustoon ilmoittautuneita on yleiskokouksessa yli 25 henkeä, tulee nuorisovaltuuston valita keskuudestaan 5-15 henkinen hallitus.

3. Nuorisovaltuuston yleiskokous

Aina syksyisin nuorisovaltuusto järjestää yläkoulujen sekä toisen asteen oppilaitosten oppilas- ja opiskelijakuntien edustajille nuorisovaltuuston yleiskokouksen, jossa vahvistetaan yleiskokousedustajista koostuva seuraavan kauden nuorisovaltuuston kokoonpano sekä kuullaan kunnallispäättäjien ja virkamiesten selvitys tulevan kauden nuoriin liittyvistä päätöksistä. Lisäksi yleiskokous voi myös ottaa kantaa johonkin nuoria koskevaan asiaan. Nuorisovaltuuston yleiskokous on nuorisovaltuuston korkein päättävä elin ja sen valmisteluista vastaa edellisessä yleiskokouksessa vahvistettu nuorisovaltuusto.

4. Nuorisovaltuuston hallitus

Nuorisovaltuuston hallitus tekee tarvittaessa nopeita nuorisovaltuustoon liittyviä päätöksiä, valmistelee asioita nuorisovaltuuston kokouksille sekä toteuttaa nuorisovaltuuston päätöksiä. Niin halutessaan voi nuorisovaltuusto antaa sen hallitukselle myös muita tehtäviä.

5. Nuorisovaltuuston kokoukset

5.1 Esityslistan valmistelu
Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto (tarkempi määrittely myöhemmin tekstissä) valmistelee nuorisovaltuuston asialistat sekä tarvittaessa tekevät pohjaesitykset nuorisovaltuuston kokousta varten. Mikäli asia on nuorisovaltuuston kannalta merkittävä ja sille on muodostettu hallitus, tällöin hallitus valmistelee mahdolliset pohjaesitykset.
Sihteeri lähettää asialistat kaikille nähtävillä viimeistään edellisenä päivänä.

5.2 Kokouksen koollekutsuminen

Nuorisovaltuusto sopii useamman kokouksen päivämäärän kerrallaan. Puheenjohtajisto kutsuu nuorisovaltuuston kokoukset koolle vähintään kolme päivää ennen kokouksen alkua. Nuorisovaltuuston WhatsApp-ryhmään tulee ilmoitus kokouksesta.

5.3 Läsnäolo- ja puheoikeuden myöntäminen nuorisovaltuuston kokoukseen
Nuorisovaltuuston kokoukset ovat suljettuja, mutta nuorisovaltuuston niin halutessa, se voi myöntää kokoukseensa läsnäolo- ja puheoikeuden sitä pyytäville henkilöille aina tietyn asiakohdan käsittelyn ajaksi.

Nuorisopalveluiden nuorisovaltuustotoiminnasta vastaavalla työntekijällä on jatkuva läsnäolo- ja puheoikeus nuorisovaltuuston kokouksissa.

5.4. Kokousmenettely
Nuorisovaltuuston puhetta johtaa puheenjohtaja ja hänen ollessa estynyt varapuheenjohtaja. Mikäli puheenjohtajat ovat estyneitä tulemasta paikalle, valitaan kokoukselle erillinen puheenjohtaja.

Nuorisovaltuuston kokouksissa on kaikilla sen jäsenillä oikeus käyttää puheenvuoroja, tehdä muutosesityksiä sekä aloitteita. Nuorisovaltuuston jäsenen tekemä aloite tulee tehdä kirjallisesti, jonka jälkeen asia siirtyy erillisen työryhmän valmisteluun. Jokainen nuorisovaltuuston jäsenen tekemä aloite tulee käsitellä kohtuullisen ajan kuluessa nuorisovaltuuston kokouksessa.

Äänestyksessä jokaisella nuorisovaltuuston jäsenellä on käytössään yksi ääni ja nuorisovaltuuston kannaksi muodostuu se ehdotus, joka on saanut eniten kannatusta, ellei kokous toisin päätä. Henkilövaaleissa äänestykset suoritetaan aina suljetulla lippuäänestyksellä, muutoin kättennostoäänestyksellä, ellei kokous erikseen toisin päätä.

6. Nuorisovaltuuston jäsenien osallistuminen Orimattilan kaupunginvaltuuston, valiokuntien ja työryhmän kokouksiin

Nuorisovaltuustolla on kaksi paikkaa puhe- ja läsnäolo- oikeudella Orimattilan kaupunginvaltuuston kokouksissa. Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan edustajat, jotka osallistuvat kaupunginvaltuuston kokouksiin. Kaupunginvaltuuston kokousten esityslistat ovat nähtävillä Orimattilan kaupungin Internet-sivuilla viimeistään viikkoa ennen kokousta. Kokoukseen osallistujat tutustuvat aineistoon ennen kokoukseen osallistumista ja valmistelevat puheenvuoron tarvittaessa. Puheenvuoroista ilmoitetaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle hyvissä ajoin ennen kokousta.

Nuorisovaltuustolla on yksi paikka puhe- ja läsnäolo oikeudella Orimattilan kaupungin valiokunnissa, . Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan edustajat ja varaedustajat, jotka osallistuvat näiden valiokuntien kokouksiin. Nuorisovaltuusto saa kokouskutsun ja esityslistan edellä mainittuihin kokouksiin, joihin he tutustuvat ennen kokousta.

7. Taloushallinto

Nuorisovaltuustolle varattu määräraha on kaupunginhallituksen sille vuosittain osoittama rahasumma. Nuorisovaltuusto päättää yhdessä määrärahan käytöstä. Nuorisovaltuustosta vastaava nuorisopalvelujen työntekijä hyväksyy laskut.

8. Nuorisovaltuuston toimihenkilöt sekä heidän tehtävänsä
Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan itselleen seuraavat toimihenkilöt: puheenjohtajan, kaksi varapuheenjohtajaa ja sihteerin sekä tiedottajan. Lisäksi nuorisovaltuusto voi valita keskuudestaan myös muita toimihenkilöitä.
Lisäksi valitaan kaksi ”hyvinvointivastaavaa”, jotka huolehtivat nuorisovaltuutettujen hyvinvoinnista sekä ryhmäytymisestä yhdessä puheenjohtajan kanssa.

Jokaisen nuorisovaltuustokauden alussa hyväksytään myös edellä mainittujen sekä mahdollisten muiden toimihenkilöiden toimenkuvat.

9. Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto ja työryhmät
Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto muodostuu varsinaisesta puheenjohtajasta, kahdesta varapuheenjohtajasta, sihteeristä ja tiedottajasta. Puheenjohtajisto suunnittelee aina ennen nuorisovaltuuston varsinaisia kokouksia seuraavan kokouksen esityslistan sekä toimittaa nuorisovaltuuston jäsenille kokouskutsut näiden sääntöjen määräämällä tavalla. Lisäksi puheenjohtajisto valmistelee jokaisen jäsenen tekemän aloitteen, ennen sen varsinaista käsittelyä nuorisovaltuustossa. Lisäksi nuorisovaltuusto voi halutessaan antaa puheenjohtajistolle muita tarpeelliseksi katsomiaan tehtäviä. Tarvittaessa nuorisovaltuusto päättää tarkemmin puheenjohtajiston ja mahdollisen hallituksen tehtävistä.

10. Nuorisovaltuuston edustaminen
Nuorisovaltuusto valitsee aina keskuudestaan demokraattista valintatapaa käyttäen edustajansa erinäisiin edustustehtäviin. Mikäli aikataulun tai muiden seikkojen vuoksi näin ei voida menetellä, tällöin valinnan suorittaa puheenjohtajisto.

Mediassa nuorisovaltuustoa edustaa ensisijaisesti tiedottaja tai puheenjohtaja, ellei toisin ole päätetty.

11. Nuorisovaltuustosta eroaminen
Mikäli nuorisovaltuuston jäsen haluaa erota nuorisovaltuustosta, tulee hänen ilmoittaa siitä kirjallisesti nuorisovaltuuston puheenjohtajalle tai nuorisovaltuusto-ohjaajalle. Eroilmoitukset käsitellään aina seuraavassa nuorisovaltuuston kokouksessa ja tarvittaessa eronneen toimihenkilön tilalle valitaan uusi, ellei tehtävään ole valittu varahenkilöä.

Nuorisovaltuusto voi erottaa jäsenen,
– jos hän on kolme kertaa peräkkäin poissa nuorisovaltuuston kokouksesta poissaolon syytä
etukäteen ilmoittamatta.
– jos jäsen hankaloittaa nuorisovaltuuston työskentelyä tai aiheuttaa vahinkoa nuorisovaltuuston
maineelle.
– joka ylittää asemansa
– joka muuttaa pysyvästi pois Orimattilan kaupungista, mutta on oikeutettu jatkamaan kauden loppuun asti ilman matkakorvauksia.

12. Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttaminen tapahtuu pääsääntöisesti nuorisovaltuuston järjestäytymiskokouksessa. Mikäli nuorisovaltuuston sääntömuutos on perustavanlaatuinen, tulee nuorisovaltuuston ennen käsittelemistä pyytää siitä lausunto tarpeelliseksi katsomiltaan tahoilta, kuten kaupunginhallitukselta tai kaupungin lautakunnilta.

© Orimattila 2024 creative-crue logo