Opetuksen tueksi
Kirjaston yhteyshenkilö varhaiskasvatus- ja kouluyhteistyössä:
Riikka Mäkelä, etunimi.sukunimi[at]orimattila.fi tai puh. 044 781 3575
Yhteisökortti
Päiväkoti, koulu tai muu yhteisö saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisella suostumuksella. Vastuuhenkilön henkilöllisyys tarkistetaan korttia tehdessä. Yhteisökortin voi hankkia asioimalla henkilökohtaisesti kirjastossa tai kirjastoautossa. Yhteisölainaajan kortin takaaja on vastuussa kortille lainatusta aineistosta.
Varhaiskasvatuksen tutustuminen kirjastoon
Päiväkodit ja perhepäivähoitajat voivat tiedustella yhteyshenkilöltä kirjastovierailua tai kirjastolla pidettävää satuhetkeä ryhmälle.
Luokkasarjat
Luokkasarjassa kirjoja on noin 25 kappaletta, jolloin koko luokka voi lukea samaa kirjaa yhtä aikaa. Jos luokkasarjasta uupuu muutama kirja, voidaan sitä tarvittaessa täydentää myös peruskokoelman niteillä. Luokkasarjojen varaukset tehdään kirjastossa, sähköpostitse orimattilan.kirjasto[at]orimattila.fi tai puhelimitse 044 781 3568. Laina-aika on 4 viikkoa. Uusiminen on mahdollista, jos ei ole muita varauksia.
Lista Orimattilan kirjaston luokkasarjoista
Lukudiplomit
Orimattilan peruskoulut ovat yhdessä sopineet suorittavansa Kunnari-lukudiplomia (pl. Myllylän koulu, joka suorittaa Lahden lukudiplomia). Orimattilan kirjasto on sitoutunut auttamaan kouluja Kunnari-lukudiplomin suorittamisessa merkitsemällä diplomiin kuuluvat kirjat värikoodatuilla D-tarroilla. Ajantasaiset diplomilistat löytyvät kirjastosta. Henkilökunta on valmis auttamaan sopivan kirjan löytämiseksi. Opettaja on vastuussa oppilaiden ohjaamisessa tehtävien suorittamisessa.
Kirjatarjottimet on suunnattu eri-ikäisille oppilaille:
- 1.–2.-luokkalaisten kirjatarjotin on Tapiiri (turkoosi D-tarra kirjastossa)
- 3.–4.-luokkalaisten kirjatarjotin on Kumi-Tarzan (violetti D-tarra kirjastossa)
- 5.–6.-luokkalaisten kirjatarjotin on Matilda (punainen D-tarra kirjastossa)
- 7.–9.-luokkalaisten kirjatarjotin on Sinuhe (kultainen D-tarra kirjastossa)
Kunnari-lukudiplomia varten on myös oma Netlibris-hakusivu, mistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tarjottimeen kirja kuuluu.
Kulttuurikasvatusohjelma
Kirjasto osallistuu kaupungin peruskoulun kulttuurikasvatusohjelmaan. Kirjasto on tässä osallisena seuraavasti:
- 1. luokka – kirjastoautoon tutustuminen. Kirjastoauto kiertää kaikilla Orimattilan kouluilla viikottain lukukausiaikoina. Kirjastoautonkuljettaja-virkailija Riku Myllylä, etunimi.sukunimi[at]orimattila.fi tai puh. 0400 353 834
- 2. luokka – kirjastoon tutustuminen. Oppilaat tutustuvat Orimattilan kaupunginkirjastoon ohjatusti. Kirjastonkäytön perusteiden lisäksi esitellään aineistoa tai luetaan yhdessä mahdollisuuksien mukaan. Opastusmahdollisuudesta on sovittava kirjaston kanssa vähintään kuukautta aikaisemmin.
- 5. luokka – kirjavinkkaus. Kirjavinkkaaja on varattavissa kouluille. Vierailusta on sovittava kirjaston kanssa vähintään kuukautta aikaisemmin.
- 7. luokka – pakohuonepeli. Orimattilan kulttuuritalossa ratkotaan tietyn ajan sisällä erilaisia tehtäviä järjestyksessä pienissä ryhmissä ja edellinen tehtävä toimii vihjeenä seuraavaan tehtävään. Taidemuseossa tehtäväkokonaisuuteen kuuluvat Erkot ja kansallinen herääminen, kultakauden taide. Kirjastossa tehtäväkokonaisuutena on tiedonhaun opettaminen. Pakohuonepeli sopii hyvin toteutettavaksi äidinkielen ja kirjallisuuden kaksoistunnilla. Vierailusta on sovittava Kulttuuritalon kanssa vähintään kuukautta aikaisemmin.
Saavutettavuuskirjasto Celian palvelut
Saavutettavuuskirjasto Celian palvelut ovat tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Celian asiakkaaksi voi rekisteröityä kirjastossa. Kirjoja voi lainata Celianet-verkkopalvelusta ja kuunnella äänikirjoja puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Kirjaston henkilökunta opastaa palveluiden käyttöön. Celian kirjastopalvelut ovat ilmaisia. Lisätietoa kirjaston asiakaspalvelusta tai Celian sivuilta.
Kirjastoluokat
Kirjaston aineisto on järjestetty hyllyihin YKL:n eli yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmän mukaan. Aineisto on jaettu eri luokkiin aihepiirien mukaan. Järjestelmä on looginen ja perustuu numeroihin ja aakkostukseen.
Katso alta lyhyt ja humoristinen video, jossa Hullu, hullumpi, yläaste -sarjasta tutut Keijo, Kalle ja Antti tutustuvat kirjastoluokkiin. Videot on tuotettu yleishyödylliseen käyttöön eli videoita saa näyttää koulussa, upottaa sivuille ja jakaa somessa. Ainoastaan videoiden kaikenlainen kaupallinen hyödyntäminen on kiellettyä.
Hyödyllisiä linkkejä opettajille opetuksen tueksi
- Lastu-kirjastojen mediakasvatus-, sanataide- ja kirjavinkkausvideoita
- Finna Luokkahuone – maksuttomat digitaaliset oppimateriaalit
- Avointen oppimateriaalien kirjasto
- Media-avain – Koulukino
- Papunet – kuvatyökaluja ja selkomateriaalia
- Selkosanomat
- Kirjasampo – kirja- ja kirjailijahaut, -listat ja -vinkit
- Tarinasaalis 2023 – vinkkausvideoita kirjoista, peleistä ja musiikista
- Lukemo – Lastenkirjainstituutti