Jenni Hiltusen näyttely avaa taidemuseon kesän

Jenni Hiltunen
Summer on Paper
13.6.–25.8.2024

Jenni Hiltusen näyttely Summer on Paper maalaa vahvoja ja jännitteisiä näkymiä kesästä. Niissä vuodenaika on läsnä valona, kirkkaina väreinä, uima-asuihin sonnustautuneina naishahmoina, mutta myös varjoina, kaipuuna ja kipuilevina hetkinä. Näyttely keskittyy Hiltusen vähemmän tunnettuun tuotantoon, paperipohjaisiin öljymaalauksiin viime vuosilta aina tähän päivään saakka. Summer on Paper on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Päijät-Hämeessä.

Hiltusen teoksissa väreihin, asentoihin ja eleisiin sekä teosten ekspressiiviseen ilmeeseen sisältyy voimakas tunnelataus. Kuvaston keskiössä oleilevat monitulkintaiset naishahmot, jotka esiintyvät pitkästyneinä, pohdiskelevina tai haastavat suoralla katseellaan. Teoksissa tutkitaan maailman kokemista feminiinisen kehon kautta sekä 1990-luvulla elettyä tyttöyttä, ulkopuolisuuden ja esikuvattomuuden värittämää aikaa. Nuoruuden kipuilun haikea pohjavire kaikuu hahmojen poissaolevissa ja sulkeutuvissa eleissä kesän luodessa tunteelle kontrastin.

Kesä ja nuoruus soljuvat silti yhteen, samankaltaiseen olemisen tapaan. Myös paperi kepeänä ja hauraana materiaalina asettuu samalle merkitysjatkumolle. Näyttelyn nimi Summer on Paper jatkaa yhteensulautumisen ajatusta. Nimen voi lukea sanaleikiksi, joka viittaa teoksen toteutustapaan: kesä on ikään kuin aineellistunut paperille, levittäytynyt väreinä ja muotoina sen huokoiseen pintaan.

Niin ikään Jenni Hiltusen työskentelyssä paperi ja kesä pukeutuvat samoihin määreisiin. Hän liittää paperille maalaamiseen keveyden, helppouden ja kokeilemisen rajattomuuden. Maalausjälki näyttäytyy välittömänä ja virtuoosimaisen huolettomana – maalaamisen nautinnollisuus, nopea rytmi ja siveltimen liike ovat teoksissa vahvasti läsnä. Samoin tekijä ja prosessi käyvät erottamattomiksi: Maalaus on tapa elää. […] Etsin, tavoittelen, ajattelen maalauksen kautta, Hiltunen kiteyttää.

***

Jenni Hiltunen (s. 1981 Hollola) on helsinkiläinen nykytaiteilija ja maalari. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta sekä Kuvataideakatemiasta. Hiltunen on tullut tunnetuksi videota ja maalausta yhdistävistä teoksistaan, mutta sittemmin työskentelyn painopiste on siirtynyt selkeästi maalaamiseen.

Hiltunen on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan lukeutuu muun muassa valtion, Suomen Taideyhdistyksen ja moniin yksityiskokoelmiin. Galleria Forsblom on edustanut taiteilijaa vuodesta 2010.

 

Avajaisia juhlitaan 12.6. klo 18 alkaen. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

© Orimattila 2024 creative-crue logo