Vireilläolokuulutus; yhdistetty maa-aines- ja ympäristölupahakemus ja aloittamislupahakemus, Kauko Rajala

Kauko Rajalan yhdistetty maa-aines- ja ympäristölupahakemus, tilat 560-410-2-108 JA 560-410-2-109, Pakaa, Orimattila. Hakemus sisältää aloittamislupahakemuksen

Hakija
Kauko Rajala, Niinikoskentie 512, 16350 Niinikoski.
Lisätietoja hakemuksesta antaa hakijan puolesta Kauko Rajala, puh. 0400-352423.

Liike- ja yhteisötunnus
0519624-1

Voimassa oleva lupa
Alueelle on myönnetty maa-aineslupa 89/10.03.00/2015 kymmeneksi vuodeksi. Lupa on voimassa 18.5.2025 saakka.

Ympäristölupa on 16.10.2015 annettu toistaiseksi voimassa olevana.
Luvanhakija on 19.3.2024 laittanut vireille muutoshakemuksen maa-ainesluvan muuttamiseksi kalliokiviaineksen ottamiseen ja poravaunun käyttöön. Päätös 109/11.01.00/2024.

Hakemus
Vireillä olevassa hakemuksessa haetaan ympäristönsuojelulain (527/2014 muutoksen 423/2015) 47 a §:n ja maa-aineslain (555/1981 muutoksen 424/2015) 4 a §:n mukaista yhteistä ympäristölupaa ja maa-aineslain mukaista lupaa kymmeneksi vuodeksi. Hakemus sisältää aloittamislupahakemuksen. Hakemusta on täydennetty 17.2.2025.

Lupahakemus koskee hiekan, soran ja kivien ottamista sekä ulkopuolelta tuotavien kivien ja louheen vastaanottamista ja näiden murskausta sekä käsittelyä sekä mullan valmistusta tiloilla Soramäki 560-410-2-108 ja Rääkönaro 560-410-2-109 Orimattilan kaupungin Pakaan alueella.

Hakemuksella haetaan lupaa 130 000 mᵌ-k maa-ainesten ottamiseen. Vuotuinen ottamismäärä keskimäärin 13 000 mᵌ-k. Pintaosien humusainespitoisen pintamaakerroksen kokonaismääräksi on arvioitu 2 600 mᵌ. Seulottua multaa tuotetaan vuodessa noin 3000 mᵌ. Murskeen kokonaismäärä on 110 000 tonnia. Ulkopuolelta tuotavien kivien ja louheen kokonaismäärä on 50 000 tonnia. Ottamisalueen pinta-ala on 6,36 hehtaaria, mistä on jo otettu maa-aineksia noin 5,5 hehtaarin alalta ja avaamattoman alueen pinta-ala on noin 0,86 hehtaaria. Ottamisalue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Maanomistaja on antanut suostumuksen luvan hakuun. Alueelle kuljetaan Riihiojantien kautta. Oton päätyttyä alue siirtyy maisemoinnin jälkeen metsätalouskäyttöön. Lisämaata maisemointia varten tuodaan alueen ulkopuolelta enintään 7 000 tonnia.

Alueella on lainvoimainen ja hyväksytty Päijät-Hämeen maakuntakaava 2014. Kaavassa alue on merkitty maaseutumaiseksi alueeksi. Lähin häiriintyvä kohde sijaitsee pohjoisessa yli 500 m etäisyydellä ottamis- ja murskausalueesta.
Hakemuksen mukaan alueen läheisyydessä ei ole luonnonsuojelualueita eikä Natura 2000-verkostoon kuuluvia alueita. Alueen ympäristö on harvakseltaan asuttua metsä- sekä maatalousvaltaista seutua.

Toiminta-aika
Hakemuksen mukaan toiminta on ympärivuotista, mutta jaksollista. Kiviainestuotteita valmistetaan varastokasoihin ja varastojen ehtyessä toteutetaan uusi tuotantojakso. Seulontaa tehdään 10-20 kertaa vuodessa muutaman päivän tai viikon jaksoissa. Murskausjaksoja on 2-3 kertaa vuodessa ja murskausjakson kesto on 1-4 viikkoa. Lastauksia ja kuljetuksia on ympäri vuoden.

Murskausta tehdään maanantaista perjantaihin klo 7:00-22:00 ja lauantaisin klo 7:00-18:00.

Rikotusta tehdään maanantaista perjantaihin klo 8:00-18:00.

Kuormaamista ja kuljetusta tehdään maanantaista perjantaihin klo 6:00-22:00 sekä satunnaisesti enintään 20 lauantaina vuodessa klo 7:00-18:00.

Toiminta
Alueelta on otettu maa-aineksia jo pitkään. Hakemuksen mukaan alueelta otetaan hiekkaa, soraa ja kiviä. Suunniteltu alin ottamistaso on +68. Pohjaveden ja alimman ottamistason väliin jää vähintään yhden metrin suojakerros. Lisäksi alueelle tuodaan ulkopuolelta kiviä ja louhetta. Aineksista valmistetaan seulomalla ja murskaamalla erilaisia kiviaineslajikkeita. Sora ja hiekka sekä kivet ja louhe syötetään murskaimelle pyöräkuormaajalla. Valmis tuote varastoidaan eri tuotteiden varastokasoihin, joiden korkeus on 6-8 metrin luokkaa. Maa-ainestuotteet kuljetetaan käyttökohteeseen kuorma-autoilla tai ajoneuvoyhdistelmillä. Kohteen maa- ja kiviaineksia käytetään maarakentamisessa sekä tie- ja talonrakennuskohteissa.

Alueelta koottu pintamaa varastoidaan laidoille ja hyödynnetään myöhemmin maisemointiin. Kannot ja hakkuutähteet käsitellään pintamaan kanssa, mutta suuremmat energiaksi tai hakkeeksi.

Kaivinkoneiden ja pyöräkuormaajien polttoaineet säilytetään huoltoauton sisällä olevassa autosäiliössä ja tuodaan alueelle vain tankkausta varten. Murskaus ja seulonta tehdään polttoöljykäyttöisillä laitoksilla. Vaihtoehtoisesti murskauslaitoksen käyttöenergia tuotetaan aggrekaatilla. Rikotus tehdään yleensä hydraulisella iskuvasaralla pohjatasolla.

Tarvittava vesi tuodaan alueelle säiliökontissa.

Ympäristövaikutukset
Ottamisalue ei sijaitse pohjavesialueella. Hakemuksessa on eritelty maisemavaikutukset, vaikutukset luontoon ja rakennettuun ympäristöön, ilmapäästöt, liikennepäästöt, maaperä-, pohja- ja pintavedet, melu, pöly, tärinä ja kokonaisvaikutus lähimmälle asutukselle. Hakemuksen mukaan toiminta ei aiheuta häiriötä lähimmälle asutukselle eikä se vaaranna ihmisten terveyttä. Hakija pyrkii jatkuvasti parantamaan toimintaansa ja ottamaan käyttöön parhaita käytäntöjä (BEP) ja parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT).

Hakemuksen mukaan ottamisalueen pintavedet haihtuvat tai imeytyvät hyvin läpäisevään hiekkaiseen/soraiseen maaperään, jolloin erityistä pintavesien hallintaa ei tarvita. Koillisosasta mullanvalmistusalueelta valuu pieniä määriä vettä läheisen Kotisuontien varressa olevaan ojaan. Muutoin alueelta ei valu pintavesiä sen ulkopuolelle. Hakijan mukaan tuotantoalueella ei synny muita jätevesiä kuin suojattujen alueiden hulevedet.

Hakijan mukaan ottamisalueella ei ole maisema- tai luontoarvoja eikä myöskään geologisia arvoja tai erityispiirteitä. Itse ottamisalue on nykyisellään maisemavaurioaluetta. Alueella ei ole maa-aineslain tarkoittamaa kaunista maisemakuvaa.

Hakijan mukaan suunnitelluilla rakenteilla ja toimintatavoilla toiminnan meluvaikutus ei ylitä melutason ohjearvoja ympäristön häiriintyvissä kohteissa. Melutasoa seurataan aistinvaraisesti toiminta-alueen ympäristössä. Mikäli melutaso nousee, tehdään rajoittamistoimenpiteitä ja tarvittaessa erillisiä selvityksiä.

Työkoneet säilytetään suojatulla tukitoiminta-alueella työajan ulkopuolisena aikana. Kevyen polttoöljyn keskimääräinen vuosikulutus on 15 tonnia vuodessa ja maksimikulutus 21 tonnia/vuosi. Murskauslaitoksen ja koneseulan vuosittainen energian kulutus on keskimäärin noin 100 MWh. Murskan ja koneseulan tankkauksen ajaksi maaperä suojataan tiiviillä liikuteltavalla kalvolla.

Pölyämistä seurataan aistinvaraisesti. Mikäli pölypäästöt nousevat kohtuuttomalle tasolle, tehdään rajoittamistoimenpiteitä ja tarvittaessa erillisiä selvityksiä. Murskauksen ja seulonnan pölypäästöjä vähennetään pölyn sidonnalla tai tuuli- sekä leviämisesteillä sekä putoamiskorkeuden säätelyllä ja tarvittaessa työmaateitä kastellaan.

Keskimääräinen liikennemäärä on noin viisi kuljetusta työpäivässä. Hakijan mukaan ottamistoiminnasta syntyvä liikennemäärä on vähäinen eikä aiheuta haittaa teiden varrella oleville asuinkiinteistöille. Liikennepölyä torjutaan tarvittaessa kunnostamalla ja kastelemalla ajoreittejä ottamisalueella.

Alueen maisemointi
Ottamisen aikana sekä loppuvaiheessa alue muotoillaan vaihtelevin ja mahdollisin kumparein paremmin luonnonmukaisen näköiseksi. Luiskakaltevuudet pyritään saamaan noin 1:3. Mahdolliset kalliokumpareet peitetään metsän kasvulle riittävällä kiviaines- ja humuskerroksella. Maisemointivaiheessa alueelle tuodaan tarvittaessa lisämaata. Alueelle kylvetään tai istutetaan puun taimia noin 2000 kpl/ha mäntyvaltaisesti. Tarvittaessa tehdään täydennysistutuksia/-kylvöjä.

Aloittamislupahakemus
Lupaa haetaan toiminnan aloittamiseksi ennen luvan lainvoimaiseksi tulemista, jotta nykyistä toimintaa voidaan jatkaa. Kyseessä on toiminnassa oleva alue. Siten toiminnan aloittaminen ei hakemuksen mukaan tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.

Riskienhallinta
Hakemuksessa on esitetty riskienhallintasuunnitelma, jossa on huomioitu onnettomuudet ja häiriötilanteet. Alueella tukitoiminta-alue.

Tarkkailu ja raportointi
Hakemuksessa on esitetty tarkkailusuunnitelma ja raportointi.

Niille, joiden oikeutta tai etua edellä mainittu asia saattaa koskea, varataan mahdollisuus tutustua yhdistetyn maa-aines- ja ympäristöluvan muutoshakemukseen ja aloittamislupahakemukseen sekä varataan tilaisuus muistutusten ja vaatimusten tekemiseen näiden johdosta.

Toiminnan vaikutusalueen asukkaille, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin yllä mainittu toiminta saattaa vaikuttaa, ja heitä edustavilla yhteisöillä on oikeus esittää ympäristövaliokunnalle mielipiteensä hakemusten johdosta.

Muistutukset, vaatimukset ja mielipiteet on toimitettava Orimattilan ympäristövaliokunnalle kirjallisesti viimeistään perjantaina 28.3.2025 klo 16:00 mennessä osoitteella:
Ympäristövaliokunta, Orimattilan kaupunki, PL 46, 16301 ORIMATTILA tai sähköisesti osoitteella ymparisto@orimattila.fi

Muistutus/mielipidekirjelmään on merkittävä nimi, puhelinnumero ja postiosoite, jolla asiaa koskevat ilmoitukset saadaan lähettää. Kirjelmään on merkittävä myös yllä oleva asia. Jos asia koskee kirjelmän tekijän kiinteistöä, kirjelmässä on ilmoitettava kiinteistön nimi ja rekisterinumero sekä kylä ja kunta. Kirjelmä on muistutuksen tekijän tai mielipiteen esittäjän tai hänen valtuuttamansa asiamiehen allekirjoitettava. Allekirjoitus on selvennettävä.

Hakemusasiakirjat ovat yleisesti nähtävillä ajalla 18.2.-28.3.2025 osoitteessa www.orimattila.fi.
Lisätietoja antaa ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen puh. 040-5216733.

Orimattilassa 18.2.2025
Orimattilan ympäristövaliokunta

Liitteet:
Vireilläolokuulutus 18.2.2025
Maa-aines- ja ympäristölupahakemus, Rajala

© Orimattila 2025 creative-crue logo