Hyppää sisältöön

Artikkelin hakemisto

Ajankohtaista tekemistä ilman pääsymaksuja

 

Kulttuurin asukasraati

Tule mukaan työstämään Orimattilan kaupungin kulttuuripalveluita entistä paremmiksi!

Asukasraadin jäsenenä voit tehdä ehdotuksia tapahtumista, harrastustoiveista ja seminaareista. Vaikutat myös tekeillä olevaan Orimattilan kaupungin ensimmäiseen kulttuuri- ja kulttuurihyvinvointiohjelmaan.

Asukasraati tapaa verkossa tammikuussa, maaliskuussa ja toukokuussa. Ehdotuksia ja vinkkejä jaetaan asukasraadissa tammikuusta toukokuun loppuun.

Ilmoittaudu tästä linkistä jäseneksi kulttuuripalveluiden asukasraatiin

 

 KirjailijaLive Orimattilan kaupunginkirjastossa

5.4. klo 15.15 | Paleface pääkirjaston lehtilukusalissa

19.4. klo 17.30 | Teemu Keskisarja pääkirjaston lehtilukusalissa

 

 

 

 

 Liikkuva kulttuuritalo

  

Orimattilani - yhteisöllinen taideteos, osallistu 28.2. - 3.4.2022

28.2. – 3.4. | Orimattilani-ääniteoksen äänitteiden ja muistojen keruu  

Kutsumme kaikkia orimattilalaisia osallistumaan yhteiseen taideteokseen! Keräämme asukkaiden muistoja, mietteitä ja tervehdyksiä Orimattilasta. Muistoista koostetaan ääniteos, joka on esillä kesällä 2022 Orimattilan kotiseutumuseossa. Teoksen koostavat taiteilijat Heini Vanhanen ja Paula Pehkonen. 

Kannustamme kaikkia kertomaan haluamallaan tavalla ja matalalla kynnyksellä, pitkästi tai lyhyesti, kertomusten pituus on vapaa! Kaikki muistot, kertomukset, tarinat, sanat ja kuvailut ovat tervetulleita mukaan teokseen. Aineistot tallennetaan Orimattilan kotiseutuarkistoon ja Orimattilan kaupunki voi käyttää teoksen osia myös viestinnässään.  

OSALLISTUMISOHJEET: 

Osallistuminen on helppoa! Voit osallistua teokseen kolmella tapaa:  

1. Kerro tarinasi kirjastoautosta tai Orimattilan kirjastosta löytyvään ääninauhuriin |Saat tarvittaessa apua henkilökunnalta.  

2. Nauhoita ääntä kännykällä – Tallenna tarinasi/äänesi kännykän ääninauhurisovelluksella. Lähettä tiedosto puhelimitse numeroon +358 44 781 39 88 tai sähköpostitse osoitteeseen maisemanvaihdos@gmail.com  

3. Kirjoita muistosi –  Kirjoitetut aineistot voi jättää kirjaston tai kirjastoauton palautuslaatikkoon tai lähettää sähköpostitse osoitteeseen maisemanvaihdos@gmail.com 

Voit myös postittaa kirjoituksesi osoitteeseen Orimattilan kulttuuritalo, Lahdentie 65, 16300 Orimattila.  Kirjoita viestin aiheeksi/merkitse kuoreen teoksen nimi “Orimattilani. 

Muistojen apuna voit käyttää esimerkiksi jotain seuraavista seuraavia kysymyksistä (huom! Kerronta on vapaa! Alla olevat kysymykset ovat vapaaehtoisia ja tarkoitettu kerronnan tueksi):  

  • Mikä on Orimattilaan liittyvä ikimuistoisin tapahtuma tai hetki? 
  • Mikä on sinulle Orimattilan tärkein tai mieleen jäänein paikka? Miltä se näyttää ja kuulostaa? 
  • Millä sanalla kuvailisit Orimattilaa? 
  • Mistä tietää saapuneensa Orimattilaan? 
  • Minkälainen oli lapsuutesi Orimattila? Miten Orimattila on muuttunut? 
  • Tiedätkö jonkun Orimattilaan liittyvän tarinan tai legendan? 
  • Miltä Orimattilassa kuulostaa? Voit kertoa sanoin tai nauhoittaa kaupungin äänimaisemaa

24.3. | Saksofonisti ja muusikko Johannes Salomaa esiintyy palveluasimusyksiköissä 

Saksofonisti ja muusikko Johannes Salomaa esiintyy kirjastoauton reitin varrella olevissa palveluasimusyksiköissä Mallusjoella ja Kehräämökodissa.  

5.4. | Rap-artisti Palefacen kouluvierailut, nuorisotyöpaja ja kirjailijalive 

Rap-artisti Paleface vierailee kouluissa sekä vetää rap-työpajan nuorisopalveluiden nuorten työpajatoiminnan nuorille. Lisäksi Paleface nähdään kulttuuritalolla kirjailijalivessä. 

Huhtikuu | Pelien kuukausi 

Huhtikuussa kirjastoauton kyydissä päästään kokeilemaan erilaisia konsoli- ja lautapelejä. Lisätietoja lähempänä ajankohtaa. 

Toukokuu | Kino Olga 

Toukokuussa kirjastoauton kyytiin saadaan lyhyt elokuvia yhteistyössä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen kanssa. Lisätietoja lähempänä ajankohtaa. 

14.5. klo 10–15 | Kulttuuritalon Perhepäivä

Liikkuva kulttuuritalo juhlii hankkeen loppusuoraa yhdessä muiden kaupungin toimijoiden, orimattilalaisten yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Jos yhteisösi on kiinnostunut toteuttamaan ohjelmaa kaikenikäisille perheenjäsenille Orimattilan Kulttuuritaloon ja sen pihaan, ilmoittaudu Perhepäivän tekijäksi osoitteessa https://bit.ly/kulttuuritalonperhepaiva

 

 


Kulttuuripalveluista yleisesti

Orimattilan kulttuuripalveluissa tehtävänämme on mahdollistaa kaikille orimattilalaisille, kesäasukkaille ja matkailijoille matalalla kynnyksellä kulttuurin ja taiteen omaehtoisen harrastamisen, kohtaamisten ja tekemisen mahdollisuuksia yhteistyössä kaupungin asukkaiden ja orimattilalaisten yhteisöjen kanssa. Teemme myös tiivistä yhteistyötä kulttuuripalveluidemme kehittämisessä ja toteuttamisessa kaupungin hyvinvointi- ja työllisyyspalveluiden ja liikunta- ja nuorisotoimen sekä Päijät-Hämeen muiden kuntien kanssa.

Kaupunki itse ylläpitää taidemuseota ja kaupunginkirjastoa, jotka molemmat sijaitsevat Orimattilan Kulttuuritalossa, Lahdentie 65, 16300 Orimattila. Kulttuuritalo on myös erilaisten tapahtumien, luentojen, keskustelujen ja kohtaamisten paikka. Kirjasto- ja kulttuuripalveluita vie Orimattilan eri kyliin myös kirjastoautomme Olga.

Lisäksi kaupunki ylläpitää Kotiseutumuseota.

Kaupunki on mukana päijäthämäläisessä lastenkulttuurikeskus Efektin toiminnassa (linkki) https://www.phlastenkulttuuri.fi. Orimattila myös tukee vuosittain yhdistysten kulttuuritoimintaa toiminta-avustuksilla. 

Kaupungin lisäksi monet yhteisöt järjestävät Orimattilassa näkemistä, tekemistä ja kokemista. Tietoa näistä ja Orimattilan alueella järjestettävistä kulttuuritapahtumista, näyttelyistä ja konserteista löydät Visit Orimattilan verkko-osoitteesta (linkki) https://www.visitorimattila.fi/fi-FI.

Palaute kulttuuripalveluille

Voit lähettää meille palautetta Orimattilan kaupunginTrimble-palautejärjestelmän kautta.  Tämä on ulkoinen linkki palautejärjestelmään.

 


Museojoogaa ja -liikuntaa

Ohjaajana Janka Lehikoinen. Julkaisemme joogan myös Orimattilan kaupunki Youtube-kanavalla.

 

La 10.7. klo 10–11

 

Pe 2.7. klo 18–19 Museojoogaa Kotiseutumuseolla

Ti 15.6. klo 10–11 Museojoogaa Kotiseutumuseolla

 

Pe 4.6. klo 10–11 Museojoogaa Kotiseutumuseolla

Pahoittelemme teknisiä vaikeuksia, minkä vuoksi striimaustallenteen taso ei ole paras mahdollinen,

Pe 23.4.2021 klo 9–10 Museojooga sydämen ja rintarangan alueelle

 Pe 16.4.2021 klo 9–10 Museojooga lantion alueelle

 

 Pe 9.4.2021 klo 9–10 Museojooga, tarvitset tyynyjä (tulossa)

 Pe 26.3.2021 Museojooga tuolin kanssa

 To 11.3.2021 Museotuolijumppa

 To 4.3.2021 Museojooga

 Pe 12.2.2021 Museojooga

 

 


 

Kulttuuritalon perhepäivä

Toukokuun 15. päivä on lastenkulttuurinpäivä. Orimattilan kulttuuritalo haluaa juhlistaa sitä neljällä, kaikenikäisille tarkoitetulla virtuaalitapahtumalla. Linkit tapahtumiin aukevat 15.5.2021 klo 10. Pidetään kivaa!

 

Kaislikossa suhisee -satujumppa (30 min)

Kaislikossa suhisee on Kenneth Grahamen kirjoittama lastenkirja, jossa seikkailevat Myyrä, Mäyrä ja Rupikonna. Satujumpassa kuulemme Eila Piispasen suomentamana kirjan toisen luvun Maantiellä. Lukijoina ovat kirjastonhoitaja Elina Kelovesi ja kirjastovirkailija Riikka Pystynen. Satujumppaa vetää liikunnanohjaaja Janka Lehikoinen.

Satujumpassa tyyli on vapaa eli anna tarinan viedä ja liikuttaa!

 

 

Julianin HipHop-tanssitunti (41 min)

Oletko aina halunnut tanssia HipHopia? Tervetuloa hiphoppaamaan tanssija ja tanssinopettaja Julian Owusun johdolla.

Asu vapaa, mutta rento!

 

 

PiiPoon Sarjakuvahahmopaja (20 min)

Sarjakuvahahmopajassa ideoidaan ja piirretään erilaisia sarjakuvahahmoja yllättävillä ja hauskoilla tavoilla. Olisiko sinun sarjakuvahahmosi supersankari tai vaikkapa jokin hassu eläin? Pajaa varten tarvitset kyniä ja piirustuspaperia. Työpajan ohjaa mediakasvattaja ja kuvataideohjaaja Saara Kartimo.

Paja on (ulkoinen linkki) Kulttuurikeskus PiiPoon tuotantoa.

 

PiiPoon Saunalauluja rytmein ja riimein -etäpaja (13 min)

Aina ei tarvitse lämmittää oikeata saunaa vaan voi piipahtaa saunatunnelmaan saunalaulujen välityksellä. Etäpajassa opetellaan muutamia saunalauluja ja eikun vihtomaan! Sopii kaikille saunan ystäville. Tervetuloa vihtomaan, laulamaan ja hikoilemaan! 

 Paja on (ulkoinen linkki) Kulttuurikeskus PiiPoon tuotantoa.

 

 

 


Seitsemän veljestä -sarjakuvapaja

Osana Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlaa Orimattilan kirjasto-, kulttuuri- ja museopalvelut tilasi sarjakuvantekijä Jesse Matilaiselta noin 1,5 tuntia kestävän Seitsemän veljestä –sarjakuvapajan, jossa työstetään seitsemän veljeksen hahmoja sarjakuvaksi.

Tallenne etätyöpajasta löytyy ositteesta Https://youtu.be/PdPojLmE8QY.

 

sarjakuva

 

 


 

Vastaa kulttuurikyselyyn

Parhaillaan kehitämme kulttuuripalveluitamme kyselyllä, jonka tavoitteena on tehdä kulttuuripalvelumme paremmin kuntalaisten, kesäasukkaiden ja vierailijoiden tarpeita vastaavaksi ja samalla tehdä Orimattilasta entistä enemmän kulttuurin kaupunki. Tähän kyselyymme voit vastata verkko-osoitteessa (linkki) https://webropol.com/s/orimattilankulttuurikysely tai voit käydä vastaamassa kyselyymme kaupunginkirjastossa tai taidemuseolla. Aikaa kyselyn vastaamiseen menee noin 10 - 15 minuuttia.

 


 

Liikkuva kulttuuritalo -kokeiluhanke 

Liikkuva kulttuuritalo pyörilläLisätietoja hankkeesta: projektityöntekijä Miina Pohjolainen, Orimattilan kulttuuripalvelut, liikkuva.kulttuuritalo[at]orimattila.fi, +358 44 781 3585

Anna palautetta!

Liikkuva kulttuuritalo -hankkeen tapahtumat alkavat olla paketissa ja on aika arvioida miten meni! Tätä varten tarvitsemme teidän rakkaiden osallistujien ja kävijöiden palautteita: https://link.webropol.com/s/palaute-liikkuvakulttuuritalo. Vastausaikaa on 12.6. asti.

Vastaamalla lyhyeen palautelomakkeeseen autat kehittämään Orimattilan kulttuuripalveluiden toimintaa.

Vastanneiden kesken arvotaan Tokmannin lahjakortti (50 €) sekä vapaaliput Orimattilan teatterin Seitsemän veljestä -näytelmään (arvo 40 €).

 

Orimattilani-ääniteoksen äänitteiden ja muistojen keruusta  

Kutsumme kaikkia orimattilalaisia osallistumaan yhteiseen taideteokseen! Keräämme asukkaiden muistoja, mietteitä ja tervehdyksiä Orimattilasta. Muistoista koostetaan ääniteos, joka on esillä kesällä 2022 Orimattilan kotiseutumuseossa. Teoksen koostavat taiteilijat Heini Vanhanen ja Paula Pehkonen. 

Kannustamme kaikkia kertomaan haluamallaan tavalla ja matalalla kynnyksellä, pitkästi tai lyhyesti, kertomusten pituus on vapaa! Kaikki muistot, kertomukset, tarinat, sanat ja kuvailut ovat tervetulleita mukaan teokseen. Aineistot tallennetaan Orimattilan kotiseutuarkistoon ja Orimattilan kaupunki voi käyttää teoksen osia myös viestinnässään.  

OSALLISTUMISOHJEET: 

Osallistuminen on helppoa! Voit osallistua teokseen kolmella tapaa:  

1. Kerro tarinasi kirjastoautosta tai Orimattilan kirjastosta löytyvään ääninauhuriin |Saat tarvittaessa apua henkilökunnalta.  

2. Nauhoita ääntä kännykällä – Tallenna tarinasi/äänesi kännykän ääninauhurisovelluksella. Lähettä tiedosto puhelimitse numeroon +358 44 781 39 88 tai sähköpostitse osoitteeseen maisemanvaihdos@gmail.com  

3. Kirjoita muistosi –  Kirjoitetut aineistot voi jättää kirjaston tai kirjastoauton palautuslaatikkoon tai lähettää sähköpostitse osoitteeseen maisemanvaihdos@gmail.com 

Voit myös postittaa kirjoituksesi osoitteeseen Orimattilan kulttuuritalo, Lahdentie 65, 16300 Orimattila.  Kirjoita viestin aiheeksi/merkitse kuoreen teoksen nimi “Orimattilani. 

Muistojen apuna voit käyttää esimerkiksi jotain seuraavista seuraavia kysymyksistä (huom! Kerronta on vapaa! Alla olevat kysymykset ovat vapaaehtoisia ja tarkoitettu kerronnan tueksi):  

  • Mikä on Orimattilaan liittyvä ikimuistoisin tapahtuma tai hetki? 
  • Mikä on sinulle Orimattilan tärkein tai mieleen jäänein paikka? Miltä se näyttää ja kuulostaa? 
  • Millä sanalla kuvailisit Orimattilaa? 
  • Mistä tietää saapuneensa Orimattilaan? 
  • Minkälainen oli lapsuutesi Orimattila? Miten Orimattila on muuttunut? 
  • Tiedätkö jonkun Orimattilaan liittyvän tarinan tai legendan? 
  • Miltä Orimattilassa kuulostaa? Voit kertoa sanoin tai nauhoittaa kaupungin äänimaisemaa

Kokeilusta

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella toteutettava Liikkuva kulttuuritalo -kokeiluhankeessa kehitetään Orimattilan kirjastoauton kyytiin taide-ja kulttuuritarjontaa asukaslähtöisesti eli hankkeessa asukkaat pääsevät taiteen tilaajiksi. Asukkaiden ideoiden ja näkemysten pohjalta toteutettavat taidekokeilut järjestetään kirjastoautossa ja sen pysäkeillä syksyllä 2021 ja keväällä 2022. Liikkuva kulttuuritalo -kokeilulla pyritään erityisesti tavoittamaan kaupunkilaisia, joiden mahdollisuudet osallistua kaupungin keskustassa tapahtuvaan toimintaan ovat rajallisia. Tekemällä kirjastoautosta liikkuva kulttuuritalo luodaan mahdollisuuksia keskustataajaman ulkopuolella asuville kokea, tehdä tai harrastaa taidetta ja kulttuuria.  

Kevään 2021 aikana  eri-ikäisillä kaupunkilaisilla oli mahdollisuus kertoa mm. työpajoissa ja vastaamalla kyselyihin, mitä he haluaisivat kokea Liikkuvassa kulttuuritalossa. Näiden ehdotusten perusteella järjestettiin kaikille kuntalaisille avoin äänestys, joka toteutettiin sekä verkossa että Orimattilan pääkirjastossa, kirjastoautossa ja Orimattilan terveysasemalla.

Ennen äänestystä jätettyjen ideoiden toteutettavuutta Liikkuva kulttuuritalo –hankkeen puitteissa on arvioitu monialaisessa ideoiden jatkojalostusryhmässä. Ideoita on arvioitu niiden käytännön toteutettavuuden (kustannukset, sopivuus kirjastoauton tilaan) lisäksi myös taiteellisen potentiaalin, uutuusarvon ja monipuolisuuden näkökulmista. Lisäksi arvioinnissa kiinnitettiin huomiota siihen, miten ideat vastaavat hankkeen kohderyhmiä sekä ideointiprosessin aikana esiin nousseita toiveita ja tarpeita. Joitain ideoita on yhdistetty suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Ne ideat, jotka nyt eivät päätyneet äänestykseen otetaan huomioon kulttuuripalveluiden ja Orimattilan kulttuuritarjonnan kehittämisessä tulevaisuudessa, ja osa karsiutuneista helposti toteutettavissa olevista ideoista voidaan toteuttaa nopeastikin ei pelkästään kirjastoautossa vaan myös muissa kulttuuripalveluiden toimipisteissä kuten esimerkiksi kirjastossa, kotiseutumuseossa tai taidemuseossa.  

Sirkushuveja, valokuvan voimaa ja tarinointia – Liikkuva kulttuuritalo -hankkeen äänestystulokset!

Toukokuussa 2021 orimattilalaisilla oli mahdollisuus äänestää kirjastoautoon ja sen pysäkeille tulevana syksynä toteutettavista taide- ja kulttuuritempauksista. Ääniä tuli yhteensä 232 niin sähköisen äänestyslomakkeen kautta kuin kirjaston, kirjastoauton ja terveysaseman äänestyspisteiltä. Äänestyksen ideat olivat orimattilalaisten omia ja niitä on kerätty kevään aikana Orimattilan kulttuuripalveluiden Liikkuva kulttuuritalo -hankkeen puitteissa. 

Äänestyksessä oli kuusi kategoriaa ja äänestäjät saivat valita jokaisesta kategoriasta oman suosikki-ideansa. Alla on listattuna jokaisen kategorian kaksi eniten ääniä saanutta ideaa:  

1. ESITYSTAIDE  

Katusirkusta ja temppuilun iloa! 44,4%   

Olga <3 nukketeatteri  23,7%  

 2. KIRJALLISUUS  

Tarinat talteen! Muistojen ja tarinoiden keruu 39,6%   

Kirjailija kyytiin! 25,9%  

 3. KUVATAIDE JA KÄDENTAIDOT  

Valokuvan voimaa! Yhteisöllinen valokuvanäyttely 31,9%  

Graffitit haltuun! 17,7%   

 4. LIIKE JA HYVINVOINTI  

Perinneleikit - kuka pelkää kirkonrottaa? 29,7%    

Taidekävelyt - Nyt meni metsään 27,6%  

 5. MEDIATAIDE, MONITAIDE JA PELAAMINEN  

Kino Olga 31,1%   

Pelien kuukausi 26,7%  

 6. MUSIIKKI  

Musapysäkit - musiikkiesityksiä 55,6%  

Kokeilevaa musiikin tekemistä 20,2% 

“Ilahduttavaa huomata, että eniten ääniä saaneiden ideoiden joukko on todella monipuolinen! Mukana on erilaisia taidemuotoja valokuvasta, graffiteihin, pelaamiseen ja musiikkiin. Lisäksi mukana on sekä ideoita, joissa korostuu taiteen kokeminen, että oma ilmaisu, osallistuminen ja yhdessä tekeminen. Tämän pohjalta on hyvä lähteä työstämään tulevan syksyn ohjelmaa tarkemmin ja etsimään jokaiselle idealle sopiva toteuttaja”  Liikkuva kulttuuritalo -hankkeen projektityöntekijä Miina Pohjolainen iloitsee. 

Orimattilalaisilla oli mahdollisuus äänestää omia suosikki-ideoitaan toteutettavaksi 5.5.-26.5. välisenä aikana. Tavoitteena on järjestää ensimmäiset taidepysäkit kirjastoauton kyydissä jo elokuussa ja jatkaa taide- ja kulttuuriohjelmaa koko syksyn sekä mahdollisesti myös kevään 2022 puolella.  

Kokeilun tavoitteena on 

  • lisätä kaupungin eri alueilla asuvien mahdollisuutta taiteeseen ja kulttuuriin
  • kaventaa eroja osallistumismahdollisuuksissa
  • laajentaa kirjastoauton toimintaa kulttuuripalvelun sekä kaupungin muun palvelutoiminnan tarpeisiin
  • tavoittaa kaupunkilaisia, joiden mahdollisuudet osallistua kaupungin keskustassa tapahtuvaan toimintaan ovat rajallisia
  • aktivoida ja osallistaa eri ikäisiä omalla asuinalueellaan ja edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan
  • rohkaista omaehtoiseen taiteen ja kulttuurin harrastamiseen
  • lisätä kaupungin eri toimialasektorit ja alueellista kuntien, yhdistysten ja muiden toimijoiden hallintorajat ylittävää monialaista yhteistyötä
  • toteuttaa Laki kuntien kulttuuritoiminnasta/ 2 § 1 mom. 1–3 kohtien, 3 § 1 mom. 1–4 ja 6 kohtien sekä 7 §:n sekä OKM:n kulttuuripolitiikan strategia 2025/ Osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin – tavoitteita

Liikkuva kulttuuritalo -kokeilulla pyritään erityisesti tavoittamaan kaupunkilaisia, joiden mahdollisuudet osallistua kaupungin keskustassa tapahtuvaan toimintaan ovat rajallisia. Tekemällä kirjastoautosta Liikkuva kulttuuritalo madalletaan keskustaajaman ulkopuolella asuvien korkeaa kynnystä osallistua, tehdä tai harrastaa taidetta ja kulttuuria.

Kokeilun osallisuustyöpajojen, kokemusten, kerätyn palautteen, kulttuuri- ja yhdistyskyselyn perusteella siirretään kaupungin kulttuuripalvelujen omistajuus kaupunkilaisille itsellensä. Samalla haetaan kaupunkilaislähtöisesti osallisuus- ja yhteisöllisyystyövälineitä lieventämään lasten, nuorten ja 65+-vuotiaiden osattomuutta ja pahoinvointia kaupungin eri palvelutoimintojen rajat ylittävästi.

Kokeilussa saatuja kokemuksia ja osallisuuselementtejä hyödynnetään myös kaupungin kulttuuri- ja kulttuurihyvinvointisuunnitelman laadinnassa sekä kulttuuritarjonnan suunnittelussa.

Kulttuuripalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden edistämiseksi

  • koulujen lukukauden aikana 1 – 2 viikolla kuukaudessa kirjastoauton palveluita täydennetään eri taiteenalojen esittelyillä
  • kirjastoauton pysähtymispaikoista valikoidaan kullekin taiteenalalle sopivat 3 – 5 tapahtumapysäkkiä, joissa kyseisen taiteen alan asiantuntija / taiteilija joko esiintyy itse tai ohjaa osallistujat omaan luovaan toimintaan
  • muilla pysäkeillä taiteen asiantuntija / taiteilija vastaa kysymyksiin omasta työstään ja taiteenalastaan
  • tapahtumapysäkkien lisäksi ohjattua taide- ja kulttuuritoimintaa järjestetään muun muassa ikääntyneiden avoimen päivätoiminnan yhteydessä
  • kokeiluaikana kirjastoauto ja sen pysähtymispaikat ovat kaupungin muidenkin palveluiden käytettävissä
  • myös kulttuuritarjonnan tapahtumapysäkeillä tarjottava sisältö voi olla eri alojen yhteistä tai yhdessä suunniteltua (esim. yhteistyössä liikunta, hyvinvointi, terveys, nuoriso, kotoutus)

Kokeilun kohderyhmä

Hanketta valmisteltaessa on huomioitu kaupunkia koskevat väestöennusteet sekä eri ikäryhmien sijoittuminen kaupungin eri osiin. Näiden perusteella ensisijaisina uuden palvelun kohderyhminä ovat lapset ja nuoret sekä 65+ orimattilalaiset. Huoltosuhde Orimattilassa oli vuoden 2019 lopulla 72,2, kun maan keskiarvo oli 61,4.

Lasten ja nuorten hyvinvointimittarien tulokset (mm. Orimattilan kaupungin hyvinvointikertomus vuodelta 2018) antavat aihetta lisätä heille kohdennettuja hyvinvointia edistäviä toimia. Taide- ja kulttuuripalveluiden lisäämisen avulla on mahdollisuus edistää muun muassa lasten osallisuutta ja vähentää yksinäisyyttä. Lapsille ja heidän perheilleen on hyvä tarjota kulttuuri- ja muita kaupungin palveluita joko lähellä kotia, päiväkotia tai koulua. Kirjastoauton nykyiset pysäkit sijaitsevat pääosin päiväkotien ja koulujen läheisyydessä.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan vuonna 2019 orimattilalaisista 25,2 % oli 65+ -vuotiaita. 75+-vuotiaita on kuntalaisista 10 % ja yli 85-vuotiaita 3 %. Väestöennusteen mukaan näiden ikäryhmien palvelutarpeet lisääntyvät Orimattilassa tulevina vuosina.

Osallisuus

  • kokeilulle perustetaan monialaisen suunnitteluryhmä (edustajat mm. kirjasto- ja kulttuuripalveluista, hytestä, nuorisotoimesta, liikunnasta, varhaiskasvatuksesta, opetuksesta, vanhus- ja vammaisneuvostosta ja nuorisovaltuustosta)
  • hyödynnetään yhdistyskyselyä palveluiden kehittämistarpeista, kuntalaiskyselyä kulttuurin ja taiteen palvelutarpeista ja kohdennettuja kyselyitä lapsille ja nuorille (päiväkodit, koulut, nuorisovaltuusto, nuorisotoimi) sekä ikäihmisten päivätoimintaan osallistuville ja vanhus- ja vammaisneuvostolle
  • kohderyhmille ja kylä- ja kulttuuriyhdistyksille osallisuustyöpajat
  • kokeilun aikana kerätään osallistujilta palautetta ja kehittämisehdotuksia

Kokeilun osallisuustyöpajojen, kokemusten, kerätyn palautteen, kulttuuri- ja yhdistyskyselyn perusteella siirretään kaupungin kulttuuripalvelujen omistajuus kaupunkilaisille itsellensä. Samalla haetaan kaupunkilaislähtöisesti osallisuus- ja yhteisöllisyystyövälineitä lieventämään lasten, nuorten ja 65+-vuotiaiden osattomuutta ja pahoinvointia kaupungin eri palvelutoimintojen rajat ylittävästi.

Kokeilussa saatuja kokemuksia ja osallisuuselementtejä hyödynnetään myös kaupungin kulttuuri- ja kulttuurihyvinvointisuunnitelman laadinnassa sekä kulttuuritarjonnan suunnittelussa.

Kokeilun vaiheet

Kokeiluhankkeen ensimmäinen vaihe: suunnittelu ja käynnistäminen keväällä 2021 ja alkusyksystä 2021

  • hankkeelle haetaan osa-aikaista projektityöntekijää
  • monialaisen suunnitteluryhmän perustaminen (edustajat mm. kirjasto- ja kulttuuripalveluista, hytestä, nuorisotoimesta, liikunnasta, varhaiskasvatuksesta, opetuksesta sekä vanhus- ja vammaisneuvostosta ja nuorisovaltuustosta sekä kyläyhdistyksistä)
  • laaditaan selvitys Liikkuva kulttuuritalo –tapahtumapysäkkien väestöpohjasta ja kartoitetaan yhdessä hyvinvointipäällikön, etsivän nuorisotyön ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa vaikeasti tavoitettavat ikäihmiset, lapset ja nuoret, joiden elämänlaatua ja mielekkään elämän kokemusta hanke voisi parantaa
  • kaupungin eri palveluiden ja toimijoiden sekä järjestöjen, yhdistysten ja muun kolmannen sektorin yhteistyömahdollisuuksien ja -tarpeiden selvittäminen
  • kaikille kuntalaisille avoin sekä kohderyhmille kohdennettu kulttuurikysely taide- ja kulttuuripalvelutarpeiden kartoittamiseksi
  • virtuaalinen osallisuustyöpaja
  • 4 – 6 eri kylässä järjestetyssä asukasillassa esitellään hankesuunnitelma
  • osallistetaan asukkaita sekä kirjasto-, kulttuuri- ja kaupungin muiden hankkeeseen osallistuvien palveluiden henkilöstöä teemaviikkojen sisällön suunnitteluun mm. 1–4 osallisuustyöpajalla
  • aikataulutetaan teemaviikot ja tapahtumapysäkit
  • kartoitetaan ja palkataan kullekin teemaviikolle taiteen asiantuntija tai asiantuntija

Kokeiluhankkeen toinen vaihe elokuu 2021 - toukokuu 2022: pilotointi

  • toteutetaan teemaviikkojen tapahtumat
  • toteutetaan kaupungin palveluiden yhteiset tai yhden toimijan hankkeeseen liittyvät tapahtumat
  • kunkin teemaviikon aikana kerätään palautetta sekä osallistujilta, taiteen asiantuntijalta, että henkilöstöltä
  • palautteen perusteella toimintaa kehitetään koko pilotoinnin ajan

Kokeiluhankkeen kolmas vaihe: evaluointi sekä toimintojen juurruttamisesta ja vakiinnuttamisesta sopiminen huhti - kesäkuu 2022:

  • monialainen suunnitteluryhmä
    • laatii kokemusten perusteella kaupungille ehdotuksen kulttuurisen osallisuuden suunnitelmaluonnokseksi kaupungin strategiatyön avuksi
    • pilotointijakson aikana ja sen päätteeksi saatujen yhdistys-, asukas- ja kaupungin sisäisten toimijoiden palautteiden sekä kokemusten perusteella arvioi, miten toimintaa kannattaa kehittää ja mitkä toimintatavat on hyvä vakiinnuttaa osaksi kaupungin palveluita
    • selvittää Päijät-Hämeen muiden kuntien ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän valmiuden yhteiseen jatkohankehakemukseen vuosille 2022 – 2024
  • kokemusten pohjalta ja osallisuusverkostoa hyödyntäen Orimattilalle laaditaan kulttuuri- ja kulttuurihyvinvointisuunnitelmat

 


 

 

Orimattilan oma ITE-valotaidefestari 4.–7.11.2021 klo 18–21

Orimattilalaisten ihan ite tekemä festari – yli sadalla orimattilalaisella näyttelyn avajaiset ITE-valotaidefestarilla 4.–7.11. klo 18–21 [Lataa tästä  pdf Orimattilan ITE-valotaidefestari 4.–7.11.2021 klo 18–21, kävelyreitin kartta (891 KB) ]

ITE-valotaide on nimensä mukaisesti itse tehtyä.

Me orimattilalaiset teemme yhdessä upean ITE-valotaidefestarin, joka toteutuu Orimattilan keskustassa 4.–7.11.2021 klo 18–21. Kuka tahansa voi tuottaa iloa valolla festarille valaisemalla festarin aikana omia pihojaan, liiketilojaan kotejaan, ikkunoitaan. Vain mielikuvitus on rajana.

#ITEvalotaide on nimensä mukaisesti itse tehtyä. Orimattilan kulttuuripalveluiden organisoimissa kymmenessä ITE-valotaidepajoissa on syksyn aikana ollut lähes 120 osallistujaa. Lisäksi Orimattilan Taideyhdistys ry, Orimattilan Asunnot ja Erkko-Lukio ovat järjestäneet ITE-valotaidepajat ennen festivaalia. Wellamo-opisto puolestaan järjestää Maagisia kuvia -valomaalaustyöpajan festivaalin aikana sunnuntaina 7.11.2021.

Kaikki näissä pajoissa tehdyt ITE-valotaideteokset ovat esillä Orimattilan kaupungin kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluiden sekä yhteistyökumppaneiden järjestämällä ITE-valotaidefestarilla 4.–7.11.2021. Festarin kävelyreitti, jonka varrella teoksia on nähtävillä, on avoinna tapahtuman ajan joka ilta klo 18–21.

Festarilla on ITE-taiteen lisäksi esillä myös ammattitaiteilijoiden töitä. Tapahtumapäivien iltoina kävijöillä on vapaa pääsy Orimattilan taidemuseon Loistava pinta -valotaidenäyttelyyn, joka esittelee seitsemän valotaiteilijan töitä. Orimattilan Sanomien toimitilassa on puolestaan esillä joka ilta kuvanveistäjä Tapani Kokon Hullu porstua -teos. Lisäksi torstaina, perjantaina ja sunnuntaina Orimattilan kirkossa on nähtävillä kuvataiteilija Terike Haapojan Entropy-teos, joka on aiemmin nähty muun muassa Venetsian biennaalissa.

Torstaista sunnuntaihin Orimattilan torilla on dj. Severi Haapalan ITE-valotaidedisco, jossa festarille osallistujat voivat tanssimisen lisäksi itse kokeilla tahdittaa musiikkia valoilla. Lauantain viimeinen tunti eli klo 20–21 on K50-disco, jossa ei toki kysytä papereita, mutta soitetaan nostalgiamusiikkia 50 vuotta täyttäneille.

Lauantaina 6.11. klo 18–19.30 Orimattilan taidemuseolla on Loistava pinta -näyttelyn yhteydessä mahdollisuus osallistua sirkustaiteilija Sanni Granqvistin non-stop sirkuspajaan ja nähdä klo 19 Pappilanpuistossa Matias Husgafvel Tulishow (varmistuu maanantaina 1.11.).

ITE-valotaideteosten ja ammattitaiteen lisäksi festivaalilla nähdään itse tehtyjä valaistuksia. Orimattilan Asuntojen toimisto ja Orimattilan toimintakeskus valaisevat ikkunoitaan. Erkontie 20 on valaistuja puita, joiden toteuttamiseen osallistuvat yrittäjät Fysikaalinen Hoitolaitos Musculuksesta, Orimattilan Kivi Oy:stä, Tiliekspertti M. Vinkistä, Parturi-Kampaamo Sorellasta, Parturi-Kampaamo Sild Maista sekä Hiusmuotoilija Eija Sarenista. Myös Orimattilan taideyhdistys ry osallistuu puun valaisemiseen.

ITE-valotaidefestarin kävelyreitti

Festarille kannattaa ottaa mukaan oma taskulamppu tai varmistaa, että kännykässäsi on toimiva taskulamppuominaisuus. ITE-valotaidefestarin kävelyreitin karttatoteutus on Orimattilan pilottihanke Päijät-Hämeen liiton johtamassa Päijät-Hämeen kuntien liikkumisen ohjaushankkeessa.

ITE-valotaidefestarin kartalle merkitty kävelyreitti alkaa Asunto-osakeyhtiö Koivu-Hovin (Purokatu 2) asukkaiden yhteisövalotaidetoksesta, josta se jatkuu Veteraanipuiston kautta Kulttuuritalolle (Lahdentie 65), sieltä Erkontien kautta Orimattilan kirkolle (Kirkkopuisto 4) ja Pappilanpuistoon. Seuraavana ovat vuorossa Kotiseutumuseo (Pappilantie 4), Pullomuseo (Puistotie 12 B), Puistotien kävelyosuus, Oriontie 3:n kerrostalo, Laukkalinna (Orionaukio 2 C), Orimattilan tori, kaupungintalon (Erkontie 9) joenpuoleisen alakerran vanha paloasema, Orimattilan Asuntojen toimisto (Erkontie 11), Orimattilan Sanomien toimitilat (Erkontie 17) ja reitti päätyy orimattilalaisten yrittäjien valaisemalle puulle (Erkontie 20).

ITE-valotaidefestari somessa

Tavoitteena on, että festari näkyy myös valtakunnallisesti sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #ITEvalotaide tai #ITEvalortaidefestari. Orimattilan kulttuuripalvelut jakaa eteenpäin omilla somekanavillaan näillä tunnuksilla olevia viestejä ja kuvia ITE-valotaidefestarin aikana.

Kulttuuripalveluiden ITE-valotaidepajojen vetäjät ja teosten tekijät

  • Hyönteisiä ja muita outoja valoilmiöitä, vetäjänä kuvataidekasvattaja Hanna Pohjalainen ja ITE-valotaideteosten tekijöinä Rama Alraslan, Sidra Alraslan, Ronahi Horo, Eeva Leppänen, Netta Leppänen (avustaja), Rauno Juotasmiemi ( 4 v.), Mirva Illi-Lampio, Juri Kattelus, Armi Kallio, Pirkko Onnela, Elias Dufva, Leila Siihola, Päivikki Salminen, Veena Riuttala, Sinikka Laine, Enni Ylitalo, Iisa Ylitalo, Hanna Ylitalo, Outi Nikander, Sanni Mikkeli, Pauliina Lampinen, Hilla Salmela, Minna Sirnö

  • Valolla Maalattu, vetäjänä valomaalaustaiteilija Janne Parviainen ja ITE-valotaideteosten tekijöinä Sirpa Saimovaara, Tapani Saimovaara, Johanna Währn, Tor Währn, Sanni Mikkeli, Sinikka Laine, Hanna Ylitalo, Heidi Lilja, Hilla Salmela ja Minna Sirnö.
  • Kuka olin 150 vuotta sitten? – tarinasta vuoden 1871 selfieksi, vetäjinä kirjailija, käsikirjoittaja Silja Sillanpää, näyttelijä, ohjaaja Väinö Weckström, maskeeraaja, kampaaja Merja Torri-Seppälä ja valokuvaaja Tarmo Valmela ja ITE-valotaideteosten tekijöinä Tarja Gustafsson, Liisa Veneoja, Terja Heikkilä, Anne Tammelin, Helena Lankinen, Eeva Leppänen ja Poika.
  • Valomobile, vetäjänä valosuunnittelija Riikka Karjalainen ja ITE-valotaideteosten tekijöinä Joona Nurminen, Annukka Nurminen, Päivikki Salminen, Sinikka Laine, Hilla Salmela ja Minna Sirnö.
  • Ötökköparvi, vetäjänä Minna Sirnö ja ITE-valotaideteosten tekijöinä kaksikymmentä Länsi-Orimattilan päiväkodin 4 - 6 -vuotiasta.
  • Katupiirustukisia 1, vetäjänä Minna Sirnö ja ITE-valotaideteosten tekijöinä kaksikymmentä Myllylän koulun eskaria ja 4 aikuista.
  • Katupiirustuksia 2, etäjänä Minna Sirnö ja ITE-valotaideteosten tekijöinä kaksikymmentä Yhteiskoulun seiskaluokkalaista.
  • Yhteisövalotaideteos Koivu-Hovi, vetäjänä kuvataiteilija Anna Turunen ja ITE-valotaideteosten tekijöinä 18 asunnon asukkaat.

ITE-valotaidefestarin yhteistyökumppanit

Festari on selkeästi orimattilalaisten yhteisponnistus. Tämä näkyy itse tehtyjen valotaideteosten lisäksi yhteisöjen ja yritysten mukanaololla festarin valmisteluissa ja toteutuksessa.

Festarin yhtiestyökumppanit ovat Avoin päiväkoti Kimppa, Erkko-lukio, Fysikaalinen Hoitolaitos Musculus, Hiusmuotoilu Eija S, Länsi-Orimattilan päiväkoti, Maatilaliha Meronen, Myllylän päiväkoti (varmistuu maanantaina 1.11.), Päijät-Hämeen liitto / Päijät-Hämeen kuntien liikkumisen ohjaushanke, Päijät-Hämeen valofestivaali, Orimattilan Asunnot, Orimattilan elinvoima- ja maankäyttö, Orimattilan Kivi Oy, Orimattilan lämpö, Orimattilan nuorisopalvelut, Orimattilan nuorten työpajat, Orimattilan Osuuspankki, Orimattilan Sanomat, Orimattilan seurakunta, Orimattilan taidemuseon ystävät, Orimattilan taideyhdistys, Orimattilan tilapalvelu, Orimattilan toimintakeskus, Orimattilan varhaiskasvatuspalvelut, Orimattilan vesi, Orimattilan yhdyskuntatekniikka, Orimattilan yhteiskoulu (varmistuu maanantaina 1.11.), Orimattilan yrittäjät, Parturi-Kampaamo Sild Mai, Parturi-Kampaamo Sorella, Pärhä Oy, Tiliekspertti M. Vink Oy, Wellamo-opisto ja
Ympäristöpääkaupunki Lahti.

 

Lisätietoa Valotaiteen syksy 2021 -hankkeesta

ITE-valotaiteen syksy 2021 koostuu:

  • Valotaidetyöpajoista, yhteensä 7 työpajaa syys–lokakuussa 2021, pajojen työt ovat esillä ITE-valotaidefestarilla
  • Seitsemän ammattivalotaiteilijan Loistava pinta -valotaidenäyttelystä  15.10.–12.12. 2021 Orimattilan taidemuseolla, kuraattorina Mia Kivinen, tästä linkistä näyttelyn esittelyyn
  • ITE-valotaidefestarista 4.–7.11.2021 Orimattilan keskustassa, kuraattorina Mia Kivinen
  • Yhteisövalotaideteoksesta 4.–7.11.2021 Asunto-osakeyhtiö Koivu-Hovissa, kuvataiteilija Anna Turunen ja asukkaat, tästä linkistä lisätietoa yhteisövalotaideteoksesta
  • Itse tehdyistä valaisuista
    Muun muassa Orimattilan Yrittäjät valaisevat omia toimitilojaan Päijät-Hämeen valoviikon 1.–7.11.2021 ja Orimattilan ITE-valotaidefestarin aikana 4.–7.11.2021 aikana. Mutta myös kuka muu tahansa voi osallistua itse tehdyllä valaisulla ITE-valotaidefestarille. Valaista voi ulkotiloja, puita, taloja ja ikkunoita. Vain mieleikuvitus on rajana. Jos haluaa mukaan ITE-valotaidefestarin tiedotukseen ja markkinointiin, oma itse tehty valaisu pitää ilmoittaa 29.10. mennessä osaksi ITE-valotaidefestaria. Itse tehdyn valaisun voi ilmoittaa: tästä linkistä voit ilmoittaa itse tehdyn valaisusi osaksi ITE-valotaidefestari tai sähköpostitse ITEvalotaide(at)orimattila.fi tai ma-pe klo 12-15 puhelimitse soittamalla numeroon 044 781 3537

Orimattila (ITE)valotaiteen syksy 2021 alkaa 15.8.2021 ja se päättyy 12.12.2021. (ITE)valotaiteen syksy on osa Lahden ympäristöpääkaupunkitapahtumia ja sen rahoittaa GreenLahti2021 ja Orimattilan kaupunki / kirjasto-, kulttuuri- ja museopalvelut.

Lisätietoja kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Sirnö, p.040 186 4840

Hankkeen tavoitteena on

  • lisätä kaupunkilaisten mahdollisuutta taiteeseen ja kulttuuriin
  • kaventaa eroja osallistumismahdollisuuksissa
  • tavoittaa kaupunkilaisia, joiden mahdollisuudet osallistua ovat rajallisia
  • aktivoida ja osallistaa eri ikäisiä ja edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan sekä taiteen, kulttuurin että liikunnan keinoin
  • rohkaista omaehtoiseen taiteen ja kulttuurin harrastamiseen
  • lisätä kaupungin eri toimialasektorit ja alueellista kuntien, yhdistysten ja muiden toimijoiden hallintorajat ylittävää monialaista yhteistyötä
  • toteuttaa Laki kuntien kulttuuritoiminnasta/ 2 § 1 mom. 1–3 kohtien, 3 § 1 mom. 1–4 ja 6 kohtien sekä 7 §:n sekä OKM:n kulttuuripolitiikan strategia 2025/ Osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin – tavoitteita

Elinvoimaisen kaupungin on tärkeätä varmistaa, että kulttuuriset oikeudet ja mahdollisuudet toteutuvat kaikkien kohdalla, myös niiden, jotka tarvitsevat osallistumiseensa tukea tai ohjausta. Orimattilassa on keskeistä varmistaa, että kynnys taiteen ja kulttuurin kokemiseen, harrastamiseen ja tekemiseen on mahdollisimman matala. Siksi Valotaiteen syksy 2021 -osahankkeilla pyritäänkin erityisesti tavoittamaan kaupunkilaisia, joita kulttuuri- ja taidepalvelut eivät normaalisti tavoita.

Uusi kuntien kulttuuritoimintalaki mahdollistaa kulttuurihyvinvointityön vakiinnuttamisen ja taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisen kuntien toiminnassa. Tutkimusten mukaan taiteen ja kulttuurin kokemisella, harrastamisella ja tekemisellä on hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n vuonna 2019 julkaistun raportin mukaan taide voi tarjota innovatiivisia ratkaisuja monimutkaisiin terveyshaasteisiin.

Hankkeen osallisuustyöpajojen, kokemusten ja kerätyn palautteen perusteella siirretään kaupungin kulttuuripalvelujen omistajuutta kaupunkilaisille itsellensä. Samalla haetaan kaupunkilaislähtöisesti osallisuus- ja yhteisöllisyystyövälineitä lieventämään lasten, nuorten ja 65+-vuotiaiden osattomuutta ja pahoinvointia kaupungin eri palvelutoimintojen rajat ylittävästi.

Hankkeessa saatuja kokemuksia ja osallisuuselementtejä hyödynnetään myös kaupungin kulttuuri- ja kulttuurihyvinvointisuunnitelman laadinnassa sekä tulevassa kulttuuritarjonnan suunnittelussa.

Kokonaishankeen kohderyhmät

Valotaiteen syksy 2021 –hankkeen tavoitteena on tavoittaa ja aktivoida osallistumaan matalalla kynnyksellä eri-ikäisiä orimattilalaisia sekä kulttuurimatkailusta kiinnostuneita vierailijoita.

Osallisuuteen liittyvien osahankkeiden kohderyhmät

Hanketta valmisteltaessa on huomioitu kaupunkia koskevat väestöennusteet sekä eri ikäryhmien sijoittuminen kaupungin eri osiin. Näiden perusteella ensisijaisina uuden palvelun kohderyhminä ovat lapset ja nuoret sekä 65+ orimattilalaiset. Huoltosuhde Orimattilassa oli vuoden 2019 lopulla 72,2, kun maan keskiarvo oli 61,4.

Lasten ja nuorten hyvinvointimittarien tulokset ovat Orimattilassa maan keskitasoa heikommat (mm. Orimattilan kaupungin hyvinvointikertomus vuodelta 2018). Taide- ja kulttuuripalveluiden lisäämisen avulla on mahdollisuus edistää muun muassa lasten osallisuutta ja vähentää yksinäisyyttä. Lapsille ja heidän perheilleen on hyvä tarjota kulttuuri- ja muita kaupungin palveluita joko lähellä kotia, päiväkotia tai koulua.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan vuonna 2019 orimattilalaisista 25,2 % oli 65+ -vuotiaita. 75+-vuotiaita on kuntalaisista 10 % ja yli 85-vuotiaita 3 %. Väestöennusteen mukaan näiden ikäryhmien palvelutarpeet lisääntyvät Orimattilassa tulevina vuosina.

Valotaiteen syksy 2021 yhteistyökumppanit

  • Valotaidetyöpajat: Orimattilan kirjasto-, kulttuuri- ja museopalvelut, varhaiskasvatuspalvelut, nuorisopalvelut, hyvinvointipäällikkö
  • ITE-valotaidefestari: Orimattilan kirjasto-, kulttuuri- ja museopalvelut, liikuntapalvelut, elinvoima- ja maankäyttöpalvelut, Orimattilan seurakunta, Pullomuseo, GreenLahti2021
  • Yhteisövalotaideteos: Asunto-osakeyhtiö Koivu-Hovin asukkaat ja osakkaat

Osahankkeet

Valotaidenäyttely 15.10.–12.12.2021

tästä linkistä näyttelyn esittelyyn

Osana Orimattilan Valotaiteen syksyä Orimattilan taidemuseolla on 7 ammattitaiteilijan valotaideteoksista koostuva näyttely. Näyttelyn teokset ovat pääosin valmiita töitä, mutta näyttelyyn myös tilataan kaksi uutta valotaideteosta. Näyttelyn kuratoi valotaiteilija, kuraattori Mia Kivinen.

Mia Kivinen opiskellut sekä valosuunnittelijaksi että kuraattoriksi ja on yksi harvoista valotaiteeseen erikoistuneista kuraattoreista. Hän on kuratoinut eri kokoluokan valotaidenäyttelyitä ja järjestänyt lukuisia muita valoon ja taiteeseen liittyviä tapahtumia. Kivisellä on vahva järjestötausta ja tällä hetkellä hän on

Suomen valotaiteen seura FLASH:n varapuheenjohtaja ja Mediataideverkoston hallituksen jäsen. Hän on luennoinut valotaiteesta yleisöille, jotka vaihtelevat päiväkotihenkilökunnasta kaupunkisuunnittelijoihin, ja mesoaa muutenkin valotaiteesta aina ja kaikkialla missä voi.

Lisätietoja: kulttuuripäällikkö Henrika Suna, p. 040 569 6672, henrika.suna@orimattila.fi ja kuraattori Mia Kivinen, p. 041 466 2972

Valotaidetyöpajat elo–lokakuu 2021

tästä linkistä lisätietoa ajankohtaisista pajoista ja niihin ilmoittautumisesta

Osana Orimattilan Valiotaiteen syksyä toteutetaan elo–lokakuussa kaksitoista valotaidetyöpajaa: mm. potrettityöpaja, pitsityöpaja, valomobilityöpaja, valomaalaustyöpaja ja lyhtytyöpaja. Työpajoja toteutetaan yhdessä varhaiskasvatuspalveluiden, nuorisopalveluiden ja ikäihmisten palveluiden sekä paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Työpajojen vetäjät ovat ammattitaiteilijoita.

Materiaalit ovat pääosin kierrätettyjä tai itse tehtyjä.

Lisätietoja: kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Sirnö, p. 040 186 4840 ja kuraattori Mia Kivinen, p. 041 466 2972

Yhteisövalotaideteos 4. – 7.11.2021

Koivu-Hovin VALOTAIDETEOS 4.-7.11.2021 klo 18-21
Kuvataiteilija Anna Turunen yhteistyössä kerrostalon asukkaat ja osakkaat

Orimattilassa, Purokatu 2:ssa sijaitsee Orimattilan vanhin kerrostalo. Kuvataiteilija Anna Turunen suunnittelee ja toteuttaa yhteistyössä kerrostalon asukkaiden ja osakkaiden kanssa valotaideteoksen, joka värittyy iltaisin kerrostalon ikkunoissa.

Valotaideteoksessa talo ja sen asukkaat pääsevät esille, kun asunnot valaistaan sisäpuolelta erilaisia värivaloja ja kuvia käyttäen. Ikkunoissa voi nähdä viittauksia asukkaan elämään ja kiinnostuksen kohteisiin. Turunen kiertää ovelta ovelle ja tavoittaa asukkaita osallistumaan teokseen. Osallistujalle sovitaan oma taiteilijatapaaminen, jossa oman kodin ikkunoiden valaisua suunnitellaan yhdessä. Teokseen osallistuminen on maksutonta ja tarvittavan kaluston saa lainaan teoksen ajaksi. Ihmiselo on muuttuvaista ja teoksen yllättävyys säilyykin prosessin loppumetreille saakka. Kun valot yhtäaikaisesti laitetaan päälle voidaan ihailla näyttävää, yhteisen ponnistuksen upeaa tuotosta.

”Anna Turunen (s.1981 Hämeenlinna) on Porissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Turunen on kiinnostunut taiteen ja arkielämän sekoittumisesta, jota hän käsittelee kuvataiteen eri keinoin teoksen luonteen mukaan (yhteisötaide, valotaide, maalaus, piirustus, performatiivisuus, video). Turunen työskentelee sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Vuorovaikutus ihmisten ja ympäristöjen välillä sekä teosten erilaiset toteutusprosessit ovat merkityksellisiä hänen taiteellisessa toiminnassaan. Turunen on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta (Samk, kuvataide Kankaanpää v.2005) ja taiteen maistereiksi Aalto Yliopistosta Taiteen laitoksen Porin yksiköstä vuonna 2014.”

Lisätietoja: Anna Turunen, p. 041 432 8584

ITE-valotaidefestari 4.–7.11.2021

ITE-valotaidefestarin tarkoituksena on yhdistää ammattimainen valotaide kuntalaisia, yhdistyksiä ja yrityksiä osallistavien valotaidetyöpajojen tuotoksiin.

Festivaali toteutetaan Orimattilan keskustassa kävelyreittinä, jonka varrella ulkotiloissa on pääosin kuntalaisten itsensä ammattilaisten ohjauksessa toteuttamia teoksia ja johon yhdistyy sisätiloina Orimattilan taidemuseon valotaidenäyttely ja Orimattilan kirkon sisälle toteutettava interaktiivinen valotaideteos.

Tavoitteena on saada neljänä iltana toteutettava esteetön kaikenikäisten yhteisöllinen tapahtuma.

Festivaalin toteuttajina ovat kuntalaisten lisäksi Orimattilan kirjasto-, kulttuuri- ja museopalvelut, varhaiskasvatuspalvelut, nuoriso- ja liikuntapalvelut, ikäihmisten palvelut, elinvoima- ja maankäyttöpalvelut, Orimattilan seurakunta, Orimattilan Pullomuseo sekä GreenLahti2021.

Toteutuksesta, alustava suunnitelma

Kävelyreitti:

  1. Asunto-osakeyhtiö Koivu-Hovi, asukkaiden ja Kuvataiteilija Anna Turusen yhteisövalotaideteos
  2. Veteraanipuisto, valotaidetyöpajojen tuotoksia
  3. Orimattilan Kulttuuritalo, valotaidenäyttely Taidemuseolla ja valotaidetyöpajan tuloksena valomobileitten heijastumat ikkunassa
  4. Orimattilan kirkko, Kirkko, interaktiivinen eli teos, johon kävijät voivat vaikuttaa, tilaustyö taiteilijalta
  5. Orimattilan kotiseutumuseon pihapiiri, rakennusten ikkunoihin projisoituja kaupunkilaisia esim. 1800-luvun portretteina, valotaide/potrettityöpajan tuloksena
  6. Orimattilan Pullomuseon seinä, valomaalaustyöpajan töitä projisoituina
  7. Puistotien kävelyosuus, (Heinämaan) pitsilyhtykuja, pitsityöpaja ja lyhtytyöpaja 
  8. Liikuntapiste Puistotien kävelyosuudella
  9. Orionaukio, osallistavia ja liikuntapohjaisia valotaideteoksia
  10. Koko reitin varrella asukkaiden ja yritysten toimesta lempiväreillä hehkuvat talot

Lisätietoja: kulttuuripäällikkö Henrika Suna, p. 040 569 6672, henrika.suna@orimattila.fi ja kuraattori Mia Kivinen, p. 041 466 2972