26.9. – 24.11.2024 Paul Osipow: Retrospektiivi

Paul Osipow (s. 1939) kuuluu kiistattomasti merkittäviin suomalaisiin taidemaalareihin. Osipowin tuotannon kirjo on laaja, ja se sisältää tyylillisesti monta aikakautta.

Tamperelaisen Grafiikanpaja Himmelblaun tuottama retrospektiivi nähdään Orimattilan taidemuseossa 26.9. – 24.11.2024. Esillä on monipuolinen katsaus taiteilijan tuotantoon.

13.6.2024 – 25.8.2024 Jenni Hiltunen: Summer on Paper

Jenni Hiltusen näyttely Summer on Paper maalaa vahvoja ja jännitteisiä näkymiä kesästä. Niissä vuodenaika on läsnä valona, kirkkaina väreinä, uima-asuihin sonnustautuneina naishahmoina, mutta myös varjoina, kaipuuna ja kipuilevina hetkinä. Näyttely keskittyy Hiltusen vähemmän tunnettuun tuotantoon, paperipohjaisiin öljymaalauksiin viime vuosilta aina tähän päivään saakka. Summer on Paper on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Päijät-Hämeessä.

Lue Jenni Hiltusen haastattelu tästä linkistä.

Terhi Heino: Näöntarkastus 5.4.–31.5.2024

Terhi Heinon tuotannon voi nähdä pyörteenä, joka jatkuessaan porautuu yhä syvemmälle kulttuuriekologisiin teemoihin. Hän hyödyntää samankaltaisia materiaaleja yhä uudestaan tavalla, joka tuo teoksiin sisällöllisiä kerroksia aiemmista näyttelyistä. Samalla pienet muutokset ja eleet syventävät sanottavaa kohti uusia mahdollisia tulkintoja. Uusissa teoksissa kasvit asettuvat muodostelmaan kuin näöntarkastustaulun kirjaimet.  Näöntarkastus ei ole vain tapa nähdä, se on myös pyyntö katsoa.

Näyttely on galleristi Veikko Halmetojan kuratoima, ja sitä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto sekä Museovirasto.

6.9.2023 – 26.5.2024 Virpi Kanto & Tapani Kokko: Taidevankkuri Linnuntie -näyttely

Taidevankkuri Linnuntie on liikkuva ohjelmallinen taidenäyttely. Taidevankkuri on kuvataidetta, performanssia, filosofista asennetta, huumoria ja teatteria vuodesta 2016. Esiintyjät, kuvanveistäjät Virpi Kanto ja Tapani Kokko, roolihahmoissaan Lai Lai Lintu ja Tapani Tampuriini, esittävät pöljiä, huimia ja erittäin vaarallisia temppuja.
Taidevankkuri Linnuntie on koottu näyttelyksi, joka koostuu veistosmaisista ja sykähdyttävistä temppuvälineistä- ja rekvisiitasta. Esillä on lisäksi valokuvia Taidevankkuri-performansseista.

Kuvanveistäjät ja esiintyjät: Virpi Kanto ja Tapani Kokko
Valokuvat: Foto Hannele valokuvaamo, Marjo Kauramäki

25.1.–17.3.2024
Valloittava luovuus – Kaarisillan Taidestudio esittäytyy

Taiteilijat: Mikael Alanko, Paul Gustafsson, Tuomo Kervinen, Hanna Nieminen, Aleksi Pietikäinen, Raija Raitio, Eila Sikanen, Pinja Sydänmaa, Mikael Valjakka, Ville von Martens ja Matias Waris

Ilmaisun rikkautta, tuoreita kiehtovia näkökulmia ja lumoavaa väri-ilottelua – näistä aineksista rakentuu Kaarisillan Taidestudion näyttely Orimattilan Taidemuseolla. Näyttely tuo valokeilaan omaäänisen ja hurmaavan taiteilijaryhmän valtavirran tuolta puolen.

Valloittava luovuus – Kaarisillan Taidestudio esittäytyy -ryhmänäyttelyn ovat koonneet Kaarisillan taideopettajat. Näyttely piirtää näkyväksi ilmaisuvoiman, luovuuden ja sinnikkyyden, joiden ansiosta marginaalista ponnistaneet tekijät ovat löytäneet paikkansa osana kotimaista nykytaiteen kenttää.

17.10-26.11.2023
Misa Saraste & Jenni Sorsa: Ikuinen leikki

Leikki valloittaa, syleilee, lohduttaa, valaisee mielen, kutkuttaa nauruhermoja, villiinnyttää, vapauttaa kaiken!

Misa Sarasteen ja Jenni Sorsan yhteisnäyttelyssä heittäydytään värien ja muotojen leikkiin. Sorsan lasiteoksissa leikki pukeutuu säntillisiin, jopa täydellisiin muotoihin. Sarasteen maalauksissa ja veistoksissa liikkeestä ja ekspressiivisyydestä voimaantuva leikki riehaantuu muodot rikkovaksi vapaudeksi. Teokset käyvät keskenään vuoropuhelua leikin ikuisuudesta. Näyttelyn on kuratoinut Galleria Himmelblau.

7.6.-27.8.2023
Sami Funke: Beethovenin hevonen

Kesänäyttelyn valokuvateossarjan aiheena ovat vanhat rakennukset, jotka ovat olleet aikanaan upeita ja tarpeellisia, mutta sittemmin hylätty. Ikkunoita peittää vanerit ja laudat, rakennuksilla ei ole käyttöarvoa, niistä on vain raunioita jäljellä. Jokaisella rakennuksella on oma, usein unohdettu tarinansa.

Sarjan kuvia on otettu eri puolilla Suomea, Pohjoisesta Lapista Hankoon ja Ahvenanmaalta Imatralle. Sarjan kuvaaminen kesti vuosia. Teossarjaa ja sen ilmiöitä Funke on kuvannut taiteellisessa ja tutkimuksellisessa opinnäytetyössään Turun Taideakatemiassa.

25.3.-28.5.2023
Kirsimaria E. Törösen näyttely Modelling Poses

Kirsimaria E. Törönen tulkitsee Modelling Poses -sarjassa kuvataiteen ihmishahmoja. Hän lainaa ja muokkaa, piirtää viivaa ja nautiskelee muodoilla. Taidehistorian merkkiteoksista lainatut hahmot eivät toistu sellaisenaan. Törönen tulkitsee niitä vapaasti. Ääriviiva vaeltaa ja piirtää hahmot ovelasti siten, että ne ovat helposti tunnistettavia, mutta silti uusia ja erilaisia.

Teräksestä tai mdf-levystä leikatut hahmot ovat materiaalistaan huolimatta ilmavia ja keveitä, ne asettuvat tilaan, hieman irti seinästä, kuin olisivat osa rakennusta. Teoksissa dekoraatio ja funktionaalisuus käyvät tiukkaa vääntöä.

19.3.2023
Sumenee nemuS – Kätketty Metsä

Päivi Merviö ja Carine Fabritius tuovat yhteisnäyttelyssään esille vanhoja suomalaisia uskomuksia metsästä. Näyttely esittelee lisätyn todellisuuden teoksia ja tekstiilitaidetta, jotka kertovat tarinoita metsästä ja nykyihmisen suhteesta luontoon ja teknologiaan. Näyttely tarjoaa katsojalleen tuttua ja vierasta, kaunista ja outoa. Merviön vaateteokset ja Fabritiuksen kasvofilterit käsittelevät suomalaista metsää ja sen salaisuuksia. Näyttelyn nimi ”Sumenee nemuS – Kätketty metsä” viittaa metsän hämärtymiseen ja omituiseksi muuttumiseen.

30.9.-4.12.2022
Ei pelota yhtään – Naivisteja Iittalasta

Usein kysyttyyn kysymykseen siitä, mitä naivismi on, ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Mikäli kuitenkin naivistisen taiteen ystäviä on uskominen, on naivismi ennen kaikkea iloa. Naivismin perimmäinen tarkoitus taitaakin olla kaikessa yksinkertaisuudessaan ilon tuottaminen. Orimattilan näyttelyyn oli valikoitunut viisi eri taiteilijaa, joiden teokset näyttävät hienosti naivismin monipuolisuuden. Petra Heikkilä, Lauri Lahtinen, Esa Leppänen, Kati Mikola ja Eino Viikilä ovat kaikki pitkän linjan tekijöitä Naivistit Iittalassa -näyttelyissä. Näyttelyn tuotti Naivistit Iittalassa -säätiö ja kuratoi Veikko Halmetoja.

26.8.-25.9.2022
Mestaripiirros – Ihminen piirtäjän kohteena

Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelmaa esittelevä kiertonäyttely. Näyttely oli Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan tuottama roll up -kiertonäyttely. Näyttelyssä oli esillä myös originaalipiirroksia kokoelmasta.Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelmassa on tällä hetkellä runsaat 1 600 piirustusta noin 300 taiteilijalta. Kokoelmassa on runsaasti erilaisia maisema-aiheita, kasvokuvia, alastontutkielmia, pilapiirroksia ja karikatyyrejä. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvun lopulta, tuoreimmat 2010-luvulta. Näyttelyssä oli esillä kuvia kokoelman piirustuksista sekä tietoa kokoelman erilaisista teemoista – mm. alastontutkielmista, kasvo- ja omakuvista sekä karikatyyreistä.

18.6.-21.8.2022
Olan tusina

Tytti Götsch, Ilkka Halso, Kyllikki Haavisto, Johanna Immeli, Virpi Kanto, Tapani Kokko, Jukka Lehtinen, Aba Luostarinen, Ulpu Riikonen, Eeva Turunen, Saara Vainio, Jari Vesterinen, Fleur Wilson

Kaikilla Olan tusina -näyttelyn taiteilijoilla on kiinteä suhde Orimattilaan: he joko asuvat tai ovat asuneet, asuvat kesäisin tai työskentelevät Orimattilassa. Näyttely nostaa esille Orimattilaan keskittyneen laajan ja monipuolisen taiteellisen osaamisen. Näyttelyssä mukana olevat ammattitaiteilijat ovat taidemaalareita, kuvanveistäjiä, keraamikkoja ja valokuvataiteilijoita. Näyttelyyn osallistui lisäksi pop-up taiteilijana orimattilassa majoittuva ukrainalainen Katerina Bosenko.

13.4.-12.6.2022
Maria Wolfram: Syövereistä syyniin

Näyttelyn nimi Syövereistä syyniin viittaa sekä historian unohtamien naisia käsittelevien kertomusten vaikutukseen Maria Wolframin taiteessa että pandemian aikana eristyksessä tehtyjen maalauksien esillepanoon tässä näyttelyssä. Maria Wolfram innostui tätä näyttelyä tehdessään Orimattilan museon hienosta kokoelmasta. Hän halusi rakentaa näyttelyn eräänlaiseksi vuoropuheluksi museon kokoelman kanssa, ja siksi osa teoksista oli ripustettu tämän kokoelman keskelle Maria Wolframin suosikkitaiteilijoiden, kuten Maria Wiikin, Hugo Simbergin ja Helene Schjerfbeckin teosten viereen. Omissa teoksissaan Maria Wolfram tutkii identiteetin, ihmisten välisen kanssakäymisen, tasa-arvon ja valtasuhteiden kysymyksiä.

21.1.-3.4.2022
Jasmin Anoschkin ja Soili Talja: Jumalatar ja koala

Jasmin Anoschkin keramiikasta käsin rakennetut fiktiiviset eläinhahmot juhlivat keskellä Soili Taljan intensiivisiä lähes abstrakteja maalauksia. Näyttelykokonaisuuden tunnelma oli samaan aikaan sekä hyvin inhimillinen että leikittelevä. Taljan maalausten viiva on sensuelli ja värinkäyttö syvää ja monikerroksista. Niissä voi nähdä ihmishahmoja, symboleja ja fyysistä läsnäoloa. Anoschkinin veistokset ovat inhimillisiä versioita ihmisten rakentamasta keinotekoisesta eläinkuvastosta. Ne ovat lähestyttäviä ja värikkäitä, todellisia persoonallisuuksia.

15.10.-12.12.2021
Valotaidenäyttely Loistava pinta

Mikko Juntura, Outi Martikainen, Anu Raatikainen, Anne Roininen, Alexander Salvesen, Jyrki Sinisalo, Markku Uimonen

Valotaide-sana tuo mieleen kolmiulotteisuuden, tilateokset ja projisoinnit, mutta Loistava pinta -näyttelyssä korostui kaksiulotteisuus ja perinteinen maalauksen suorakulma. Orimattilan ITE-valotaiteen festarin aikana 4.-7.11. klo 18-21 taidemuseon näyttely oli yksi valotaidereitin kohteista.

14.9.-8.10.2021
Pinnalla ja pinnan alla -valokuvanäyttely

Orimattilan taideyhdistyksen järjestämä näyttely kertoi kuvin ja videoin Orimattilan Kalliojärvellä elokuussa 2021 järjestetystä Kallis -ympäristötapahtumasta, jossa puhdistettiin kallioita ja siivottiin luonnosta roskia. Näyttely kuului Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -ohjelmaan.

19.6.–5.9.2021
Hanna Varis: Metsä ja muita voimapaikkoja

Metsä, muut erilaiset voima- ja turvapaikat sekä voimaeläimet on kulkeneet mukana taidegraafikko, kuvataiteilija Hanna Variksen (s. 1959) taiteessa koko hänen uransa ajan. Hannan teosten voimapaikoissa on maagista unenomaisuutta ja teoksissa korostuu ihmisen yhteys luontoon. Koivumetsä ja havupuiden oksistot ovat olleet inspiraation lähteenä monissa teoksissa graafisen muotonsa ja olemuksensa vuoksi ja niissä korostuu viivan merkitys. Orimattilan taidemuseon näyttelyssä nähtiin kahdenkymmenen teoksen verran sekä Hanna Variksen uusioversioita aiemmasta että myös aivan uusia teoksia.

9.4.-13.6.2021
Ilkka Halso: Maiseman anatomia – Dissektio

Ilkka Halson näyttely toi valokuvatun maiseman eteemme kapeina profiilimaisina maiseman tasoina. Teoksissaan Ilkka Halso käsittelee maiseman valokuvaamisen vaikeuden ja helppouden ristiriitaa: maisema on liian kokonaisvaltainen elämys vangittavaksi pieneen suorakaiteen muotoiseen kuvan pintaan. Ilkka Halso lähestyy kuvantamisen ongelmaa uudesta näkökulmasta purkamalla maisemaa osiin, mitä myös näyttelyn nimessä oleva anatominen termi ”dissektio” kuvaa. Dissektio tarkoittaa jonkin asian (kuolleen ruumiin) analysoimista leikkelemällä se osiinsa. Analogia maiseman ja anatomisen tutkimuksen välillä saa kiintoisia ajatusyhteyksiä. Teokset kertovat luonnon lisäksi myös ihmisestä̈ ja hänen pyrkimyksestään hallita ja muokata ympäristöään ja siitä välittyvää̈ havaintoa ja kokemusta.

29.1.–28.3.2021
Eeva Peura: Birds, Wolves, Violets

Eeva Peura (s. 1982 Orimattila) rakentaa teoksiinsa erilaisia maailmoja ja tarinoita. Hänen maalausjälkensä on rikasta ja vaihtelevaa ja teoksissa nähdään reliefimäisiä pintoja sekä tarkasti maalattuja yksityiskohtia. Maalauksissa on ihmisjoukkoja, puiden monimutkaisia oksistoja, mustekaloja ja susia, kuun valoa ja yössä kukkaan puhkeavia liljoja. Maalausten aiheet ovat usein tummia, mutta niissä on myös lempeyttä ja avoimuutta elämän monimutkaisuudelle. Näyttely koostui öljyvärimaalauksista, paperiteoksista, installaatioista ja vitriinissä esillä olevista luonnoskirjoista ja muistiinpanoista. Osa näyttelyn maalauksista oli ripustettu vuoropuheluun museon pysyvän kokoelman kanssa rinnastaen erilaiset aikakaudet, taiteilijat ja tarinat toisiinsa.

17.10.–5.12.2020
Linjat kohtaavat – Ahti ja Maija Lavonen

Kuvataiteilija Ahti Lavosen (s. 1928, k. 1970) ja tekstiilitaiteilija Maija Lavosen (s. 1931) yhteisnäyttely oli läpileikkaus kummankin taiteilijan urasta. Maija Lavoselta näyttelyssä nähtiin myös hänen viimeaikaisimpia teoksiansa, jotka ovat valokuidusta kangaspuilla kudottuja. Näyttelyssä oli esillä noin kaksikymmentä teosta ja kummankin taiteilijan urasta kertovia valokuvia ja katalogeja. Näyttelyn kuratoi Maija Lavonen. Sen valosuunnittelusta vastasi Jyrki Sinisalo ja graafisesta ilmeestä Tiit Jürna.

16.1.-17.3.2020
Lue minut!

Toiminnallinen, kirjojen maailmaan sukeltava Lue minut! -kiertonäyttely oli oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Näyttely perustui Sanna Pelliccionin ja Siri Kolun Lue minut! -nimiseen kirjaan (Otava, 2019) ja sen olivat tuottaneet yhteistyössä Sanna Pelliccioni ja Vantaan lastenkulttuuri. Näyttely inspiroi lukemaan, kirjoittamaan ja leikkimään sanoilla monipuolisten sanataidetehtävien avulla. Näyttelyn avajaisissa vierailivat kaikki Orimattilan neljäsluokkalaiset.

27.11.- 17.12.2019
UKK:n joulukortit

Joulun alla museossa oli esillä pieni kokoelma Kekkosen saamia joulukortteja 1970-80-luvuilta. Kortit olivat lainassa Urho Kekkosen Arkistosta Orimattilan Niinikoskelta. Presidentti Kekkoselle joulukortteja, kirjeitä ja sympaattisia pieniä lahjoja lähettivät niin muiden maiden hallitsijat kuin kotimaan lapset ja aikuisväestökin. Mukana näyttelyssä oli myös Kekkosen Orimattilan kaupungilta saama joulutervehdys.

11.10.-24.11.2019
Kulttuuriperintöä konservoimassa – Jorma Lyytikäisen työsarka ja Talon henki -näyttelyt

Kulttuuriperinnön hoitoon ja säilyttämiseen keskittyvä näyttelykokonaisuus esitteli konservoinnin eri osa-alueita ja vanhojen talojen suojelua. Kulttuuriperintöä konservoimassa -näyttely oli Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon/Lahden museoiden tuottama kiertonäyttely, joka esitteli konservaattori Jorma Lyytikäisen pitkää uraa ja konservointitöitä Päijät-Hämeen alueella, mm. Orimattilan kotiseutumuseossa. Talon henki -näyttely oli Rakennusperinteen ystävät ry:n tuottama kiertonäyttely, joka esitteli vanhoja rakennuksia ja kulttuuriympäristöjä sekä niiden suojelua. Näyttelyiden yhteydessä esiteltiin myös Orimattilan taidemuseon viime vuosina toteuttamia omien kokoelmiensa taidekonservointiprojekteja.

8.6.-4.8.2019
Meeting Point – kansainvälinen korutaidenäyttely

Näyttelyyn osallistui 10 kotimaista ja 10 ulkomaista nykykorutaiteilijaa. Taiteilijat valmistivat näyttelyä varten uudet korutaideteokset, jotka saivat innoituksen Orimattilan taidemuseon pysyviin kokoelmiin kuuluvista teoksista. Korutaideteokset ja museon kokoelmateokset kävivät keskenään mielenkiintoista taiteiden välistä vuoropuhelua. Näyttelyn kuratoi lahtelainen korutaiteilija Helena Lehtinen ja tuotti Nikke Kaartinen. Näyttelyyn osallistuneet taiteilijat:

Ruudt Peters (Hollanti)                                     Eija Mustonen (Suomi)

Iris Eichenberg (Saksa/Yhdysvallat)                Maria Nuutinen (Suomi)

Karen Pontoppidan (Tanska/Saksa)               Nelli Tanner (Suomi)

Sofia Björkman (Ruotsi)                                    Anna Rikkinen (Suomi)

Hanna Hedman (Ruotsi)                                   Jenni Sokura (Suomi)

Jorge Manilla (Norja/Meksiko)                        Janna Syvänoja (Suomi)

Gemma Draper (Espanja)                                 Terhi Tolvanen (Suomi/Ranska)

Monika Brugger (Saksa/Ranska)                     Tarja Tuupanen (Suomi)

Ketli Tiitsar (Viro)                                               Sirja Knaapi (Suomi)

Urmas Lüüs (Viro)                                              Mia Maljojoki (Suomi)

14.5.-4.8.2019
Riimikissa karkuteillä – Karoliina Pertamon kirjakuvituksia

Lapsille suunnattu toiminnallinen näyttely Riimikissa karkuteillä oli taiteilija Karoliina Pertamon kirjakuvitusten ympärille kasvanut kirjamaailma. Pertamo on kuvittanut paljon mm. orimattilalaiskirjailija Mila Teräksen lastenkirjoja. Hurmaavan värikäs näyttely esitteli kuvituksillaan kotimaisen lastenkirjallisuuden uutuuksia ja klassikkoja: runoutta, kuvakirjoja, romaaneja ja tietokirjoja. Näyttelyssä sai leikkiä ja lukea – tai ottaa vaikka nokoset jättisuuren Riimikissan kainalossa. Kiertonäyttelyn alkuperäistuotanto: kulttuuritalo Valve, Valveen sanataidekoulu, Oulun kaupunki.

18.- 26.8.2018
Karjalaisen Naisen Ääni 100-vuotiaassa Suomessa

Näyttely kertoi yhteiskuntaamme rakentaneista karjalaisista naisista, mm. Kirvun luonnonparantolan perustajasta Maalin Bergströmistä. Näyttelyn toteutti Käkisalmen Kaupungin Rouvasväen yhdistys yhteistyökumppaneinaan lukuisat karjalaiset pitäjäseurat ja säätiöt, mm. Kirvu-Säätiö. Näyttelyä ovat tukeneet mm. Karjalan Kulttuurirahasto, Karjalan Liitto ja Karjala-talo.

8.6.-5.8.2018
Juna Espanjaan

Elokuvia ja installaatioita pohjoismaisten vapaaehtoisten tarinoista Kansainvälisten prikaatien joukoissa 1936-1939. Näyttelyn taiteilijat: Katariina Lillqvist (Suomi), Nils Claesson (Ruotsi), Tinna Jonné (Ruotsi), Dror Feiler (Ruotsi), Kieran Kolle (Norja), Sebastian Holsen (Norja) ja Albert Scervig (Tanska). Kansainvälinen näyttely kiersi ennen Orimattilaan tuloa muissa Pohjoismaissa, Espanjassa, Belgiassa ja Saksassa.

5.-18.5.2018
Kuvapoluilla

Pienoisnäyttely esitteli eskariryhmien Kuvapolku-työpajoissa syntyneitä taideteoksia. Kuvapolkuja taidemuseossa on toteutettu Orimattilan esikoululaisten kulttuurikasvatusohjelman puitteissa joulukuusta 2016 alkaen.

26.1.-25.3.2018
Phuranengo drom – Vanhojen tie

Toimittaja Aija Kuparinen ja valokuvaaja Olga Poppius haastattelivat ja kuvasivat romanivanhuksia kahden vuoden ajan. Phuranengo drom -näyttelyssä tutustuttiin heistä kahteentoista. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Suomen Romaniyhdistyksen ja Helinä Rautavaaran museon kanssa.

15.9.-19.11.2017
Rudolf Koivu, Tuhat ja yksi yötä – idän hurmaa kuvitustaiteessa

Näyttelyssä nähtiin rakastetun suomalaisen kuvittajalegendan Rudolf Koivun itämaisia kuvitusoriginaaleja. Näyttely oli koottu Tuusulan taidemuseon Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmista. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Raul Roineen satuihin kuten Vihreään lohikäärmeeseen ja Ihmeitten ihmeeseen tehdyt kuvitusoriginaalit sekä Tuhannen ja yhden yön kuvitustyöt. Itämaisten kuvitusten näyttelykokonaisuus oli Tuusulan taidemuseon tuottama.

15.6.-20.8.2017
Satu Loukkola: Ihmisen kuvia

Satu Loukkolan yksityisnäyttely koostui suurelta osin viiden viime vuoden aikana valmistuneista teoksista. Monipuoliselta taiteilijalta näyttelyssä nähtiin niin maalauksia, piirroksia kuin veistoksiakin. Näyttelyn kantavana teemana olivat persoonalliset ihmishahmot: näyttelytila täyttyi erikokoisista ja -näköisistä vanhoista ja nuorista ihmisistä.

4.4.-7.5.2017
Timo Jakola: Boheemielämää

Näyttelyssä nähtiin Timo Jakolan tunnelmallisia maalauksia, joiden inspiraation lähteinä olivat toimineet Aki Kaurismäen elokuvat. Näyttely järjestettiin Aki Kaurismäen 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

2.2.-2.4.2017
Tiina Tonttutyttö ja 40-luvun moderni kuvakirja – Maija-Kaarina Nenosen kuvituksia

Maija-Kaarina Nenonen (1917–1996) oli yksi kotimaisen lastenkirjataiteen pioneereista. Kuvittajana hänen uransa sijoittui lähinnä 1940-luvulle. Vuonna 2017 vietettiin Nenosen 100-vuotisjuhlaa. Juhlanäyttely koostui yhteensä 22 kuvitusoriginaalista teoksista Onnentupa (WSOY 1943), Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää (WSOY, 1943), Seitsemän pientä kiliä (WSOY, 1943), Tiina tonttutyttö (WSOY, 1943) Nallen koulunkäynti (WSOY, 1944). Näyttelyn teokset olivat lainassa Lastenkirjainstituutista.

2.–21.12.2016
Ojasta allikkoon – Vedet matkalla Itämereen

Orimattilan Pohjola-Norden ry:n ja Lions Club Orimattila/Viljamaan järjestämän Itämeriaiheisen valokuvauskilpailun parhaimmistoa.

6.9.–27.11.2016
Ultima – Arvo Naatin ja Lea Zetterberg-Naatin muistonäyttely

Aviopari Arvo Naatti (15. tammikuuta 1925 Kirvu – 8. lokakuuta 2012 Orimattila) ja Lea Zetterberg-Naatti (20. maaliskuuta 1940 Lahti – 4. joulukuuta 2015 Orimattila) olivat orimattilalaisia taiteilijoita ja taiteen puolestapuhujia. Arvo Naatti oli kuvataiteilija ja Lea Zetterberg-Naatti mallisuunnittelija ja tekstiilitaiteilija. Näyttelyssä nähtiin Arvo Naatin suurikokoisia ekspressiivisiä, orgaanisia abstraktioita sekä herkkiä maisemamaalauksia. Lea Zetterberg-Naatti toimi orimattilalaisen Finn Karelia Virke Oy:n tekstiilisuunnittelijana lähes 40 vuotta, vuodesta 1968 lähtien. Näyttelyssä oli esillä hänen suunnittelemiaan kangasprinttejä.

12.6.–21.8.2016
Tapani Kokko – Pampula Paula ja tsirp-tsirp linnut

Suositussa kesänäyttelyssä nähtiin orimattilalaisen kuvanveistäjän Tapani Kokon värikkäitä puuveistoksia. Hänen veistostensa aiheet käsittelevät sukupuolien ja sukupolvien rajoja, erilaisia rooleja, kasvua, muutosta ja elinvoimaa. Moottorisahalla veistetyt puuveistokset ovat näyttäviä, runsaita ja rohkeita sekä harkitusti viimeistelemättömiksi jätettyjä. Näyttelyssä nähtiin ihmis- ja eläinaiheisia veistoksia sekä tauluja. Taidemuseon pihalle taiteilija pystytti suurikokoisen herkullisen pinkin täytekakun.

23.3.–22.5.2016
Koulumuseo

Heinämaan kyläkoulun vanhaa esineistöä ja koulunkäynnin historiaa.

30.10.2015–17.1.2016
Kekkonen kuvassa – Lehtivalokuvaaja Heikki Y. Rissasen silmin

Valokuvia Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosesta niin edustustehtävissä kuin vapaa-ajalla vuosilta 1974–76.

5.6.–16.8.2015
Viivat

Kesänäyttelyssä Lea Karttusen akvarelleja, Päivi Rintaniemen veistoksia ja Marjaana Tillander-Luhtalan tekstiiliteoksia.

17.1.–1.3.2015
Minun Orimattilani -valokuvanäyttely

Orimattilan taideyhdistyksen järjestämän valokuvauskilpailun parhaimmistoa. Näyttely juhlisti Orimattilan 150-vuotisjuhlavuotta.

© Orimattila 2025 creative-crue logo