Maaseutupalvelut
Orimattilan kaupungin sekä Iitin, Myrskylän ja Pukkilan kuntien muodostama maaseutupalveluiden yhteistoiminta-alue vastaa alueellaan maaseutuhallinnon tehtävien hoitamisesta. Asiakkaina on reilu 700 maatilaa sekä lukuisia seura- ja harraste-eläintenpitäjiä.
Toimipisteemme löytyy jokaisesta kunnasta, joihin asioimaan voi tulla ajanvarauksella. Palvelemme arkisin klo 9–15 puhelimitse ja sähköpostilla.
Maaseutupalveluiden viranomaistehtävät
- maataloustukihallinnon asiakaspalvelu, neuvonta ja koulutus
- Vipu-palvelun ja Vipu-mobiilin käyttäjätuki
- maataloustukien käsittely sekä maksatus- ja sitoumuspäätökset
- vahinkokatselmukset ja arviot (hirvivahinko-, petoeläinvahinko- ja rauhoitettujen eläinten aiheuttamat viljelysvahinkokatselmukset)
- hukkakauralain edellyttämä valvonta ja toimenpiteet
- viranomaislausuntojen antaminen pyynnöstä muille viranomaisille ja viljelijöille
- eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri, tietojen tallennus ja käyttäjätuki
- muut oman hallintoalan viranomaistehtävät
Ajankohtaista
Syysilmoitus- ja eläintukihakukoulutukset
Syysilmoituskoulutus järjestettiin Hämeessä 8.1.2025 ja Uudellamaalla 14.1.2025. Hämeen koulutusmateriaalit löydät TÄSTÄ ja Uudenmaan koulutusmateriaalit löydät TÄSTÄ.
Eläintukikoulutus naudoista, lampaista ja vuohista järjestetään keskiviikkona 15.01.2025 klo 10–13:15 Teamsin välityksellä. Lisätietoja ja ilmoittautumaan TÄSTÄ. Eläintilallisille lähetetään myöhemmin myös tukitiivistelmä sähköpostitse.
Tärkeitä päivämääriä Vipu-palvelussa
- Eläinpalkkioiden haku avoinna 7.1. – 23.1.2025
- Syysilmoituksen (2024) täyttö avoinna 7.1. – 4.2.2025 ja muutosvaihe jatkuu kevääseen 2025 saakka
- Eläinten hyvinvointikorvauksen haku avoinna 7.1. – 4.2.2025
- Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetun tuen haku avoinna 17.2. – 13.3.2025 (arvio)
- Eläinmääräilmoitus (2024) avoinna 7.1. – 4.2.2025
- Ympäristösitoumuksen ilmasto- ja ympäristökoulutus avoinna 30.4.2025 saakka
Muutoksia tukiehtoihin vuodelle 2025 !
•Voit valita toteutatko viljelykiertovaatimusta vai viljelyn monipuolistamista.
•Ehdollisuuden vähimmäismaanpeitteen säilyttämisaikavaatimus lyhenee siten, että 33 % maatilan peltojen ja pysyvien kasvien alasta on säilytettävä kasvipeitteisenä 31.10.–31.12. (asetus vielä vahvistamatta)
•Pysyvien nurmien säilyttämisvaatimus koskee jatkossa vain ekojärjestelmätuen talviaikainen kasvipeite -toimenpiteeseen ilmoitettuja pysyvän nurmen lohkoja, ei tilan kaikkia pysyviä nurmia.
•Monimuotoisuuskasvien alalla sallitaan jatkossa kasvinsuojeluaineiden käyttö pesäketorjuntana vaikeissa rikkakasvitilanteissa. Lisäksi monimuotoisuuskasvustoja voi perustaa myös saarekkeina ja kaistoina.
•Nuorten viljelijöiden tulotuen ammattitaitovaatimus lievenee.
•Tuottamattoman alan vaatimus poistuu.
•Ympäristösitoumuksen suojavyöhykenurmia voi perustaa vielä vuosina 2025 ja 2026.
•Korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus tilojen välillä päättyy vuoden 2024 loppuun, mutta siirrot ovat mahdollisia jatkossakin tuenhakijan omistuksessa olevien lohkojen välillä. Vuodesta 2025 eteenpäin vapautuneita korvauskelpoisuuksia jaetaan korvauskelvottomille lohkoille hallinnon toimesta. Niitä jaetaan viljelyvuosien mukaan vanhimmasta uusimpaan, jos valtion talousarvion puitteissa korvauskelpoisuutta on vapautunut saman ELY-keskuksen alueella siirrettäväksi.
Lue lisää Ruokaviraston verkkosivuilta, uutiskirjeestä ja MMM:n tiedotteesta.
Lisää potkua maatilasi kehittämiseen -tilaisuus
Tietoa ja konkreettisia vinkkejä maatilasi toimintaan tarjolla:
Tiesitkö, että maatalouden ohella harjoitettavaan muuhun yritystoimintaan voi hakea yritystukia? Entä sen, että alkutuotannon kokeiluihin on mahdollista saada maatalouden kokeilutukea?
ORIMATTILA: Ravintola Tehdas (Erkontie 11), to 16.1.2025 klo 17.30 alkaen. Ilmoittautumiset ja erityisruokavaliot 8.1.2025 mennessä. https://www.proagria.fi/tapahtumat/lisaa-potkua-maatilasi-kehittamiseen-orimattila
Linkkejä
Löydät meidät myös somesta:
Facebook: Orimattilan ytan maaseutupalvelut