Hau, hau -muistutus koirien ulkoiluttajille

Koiran jätösten siirtäminen roskikseen kuuluu ulkoiluttajalle.

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön taajaman hoidetulla alueella. Jätösten kerääminen kuuluu koiran omistajan tai haltijan vastuulle. Koirankakkapussien tuleekin kuulua jokaisen koiranulkoiluttajan varusteisiin.

Kaupungin alueella ei ole erillisiä koirankakkaroskiksia, mutta kakkapussit voi laittaa kaupungin puistojen ja katujen tavallisiin roska-astioihin.

Ympäristöterveydensuojelun kannalta ympäristöön jätetyt läjät voivat edesauttaa tarttuvien tautien ja loisten leviämistä lemmikistä toiseen tai ihmisiin. Ulosteen välityksellä voi tarttua mm. suolinkaiset, jotka voivat tarttua myös ihmisiin. Esim. jos lapsi leikkii massa ja vaatteisiin tarttuu ulostetta, joka kulkeutuu käsien kautta suuhun. Tautivaaran lisäksi jätöksiä voi kulkeutua meidän kenkien mukana sisätiloihin ja aiheuttaa turhaa likaantumista ja hajuhaittoja.

Orimattilan kaupunki jakaa koirankakkaroskistarroja kiinnitettäväksi pientalojen omistuksessa oleviin roska-astioihin. Oman jäteastiansa voi merkitä tarralla, joka kertoo koiranulkoiluttajalle, että suljetun koirankakkapussin voi laittaa kyseiseen astiaan.

Tarrojen tarkoituksena on mahdollistaa asukkaiden osallistuminen yhteiseen siisteyden ylläpitoon. Tarran liimaaminen pientalon roskiksen kylkeen tarkoittaa sitä, että ohikulkevalle koiranulkoiluttajalle annetaan lupa laittaa koirankakkapussinsa kyseiseen roskikseen.

Kerrostaloissa ja rivitaloissa tarran saa lisätä ainoastaan taloyhtiön luvalla.

Lisätietoja sivuilta www.koirankakkaroskis.fi ja https://orimattila.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-yleiset-alueet/koirapuisto/

 

© Orimattila 2024 creative-crue logo