Fortum kehittää suurta aurinkovoimahanketta Orimattilaan

Fortum kehittää 350 hehtaarin ja 220 megawatin teollisen mittakaavan aurinkovoimahanketta Pennalan ja Virenojan alueelle Orimattilaan. Hanke on Fortumin aurinkovoimakehityshankkeista toistaiseksi suurin Suomessa.

−Orimattilan aurinkovoimahanke on meille tärkeä lisäys tuuli- ja aurinkovoimakapasiteetin kasvattamiseen ja se palvelee tulevaisuuden kasvavaa uusiutuvan sähkön tarvetta. Alue on kooltaan sekä sijainniltaan hyvä ja siellä sijaitsee lisäksi Fingridin sähköasema. Tytäryhtiömme on rekisteröity Orimattilaan, joten toivomme, että energiahanke tuo kaupungille hyötyä myös esimerkiksi paikallisen yritystoiminnan muodossa, sanoo Marko Lehenberg Fortumin tuuli- ja aurinkoliiketoiminnan hankekehityksestä.

−Toteutuessaan aurinkovoimalahanke, kuten aiemmin julkistettu mahdollinen datakeskusinvestointikin, on upea uutinen niin Orimattilalle kuin koko maakunnallekin. Kaupunki tekee omasta puolestaan kaikkensa, jotta hanke etenisi nopeasti toteutukseen saakka. Koska aurinkovoimala-alue on laaja, on kaavoituksessa erittäin tärkeää arvioida esimerkiksi aurinkovoimalan vaikutuksia maisemaan, Orimattilan kaupunginjohtaja Kalle Larsson toteaa.

Hankkeen alkuvaiheessa on käyty neuvotteluja yhdessä maanomistajien ja kaupungin kanssa, ja maanvuokrasopimukset on solmittu maaliskuun ensimmäisellä viikolla 2024. Seuraavaksi hanke etenee kaavoitussopimukseen, jonka jälkeen tulevien vaiheiden aikataulu tarkentuu. Ympäristöselvitykset alueella ovat jo käynnissä. Aurinkovoimahankkeen kehitysvaihe kestää tyypillisesti noin 1–2 vuotta. Tämän jälkeen haetaan rakennuslupa ja Fortum tekee hankkeelle mahdollisen investointipäätöksen.

Helmikuussa 2024 Fortum täsmensi liiketoimintaportfoliotaan, jonka mukaan uusiutuvaa energiantuotantoa, maatuulivoimaa ja aurinkovoimaa, kehitetään kaupallisesti kannattavasti ja kysyntävetoisesti. Fortum kehittää rakennusvalmiita hankkeita pitkäaikaisilla sähkönostosopimuksilla, jotta kysynnän jälleen elpyessä yhtiö voi vastata asiakkaidensa energian tarpeeseen. Fortumilla on merkittävä määrä eri vaiheissa olevia aurinko- ja maatuulivoimahankkeita, mutta tällä hetkellä ei vielä rakennusvalmiita hankkeita.

Lisätietoja:

Marko Lehenberg, Hankekehityspäällikkö, Fortum
marko.lehenberg@fortum.com, puh. 0503106352

Kalle Larsson, Kaupunginjohtaja, Orimattilan kaupunki
kalle.larsson@orimattila.fi, puh. 0400 695 679

© Orimattila 2024 creative-crue logo