Eläintenpitäjien ja pitopaikkojen rekisteröinti
Eläintenpitäjällä on lakisääteinen velvollisuus ilmoittautua eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Mikäli hallinnassasi on tai olet ottamassa yhdenkin alla luetelluista eläimistä, tulee sinun rekisteröityä kyseisen eläinlajin eläintenpitäjäksi. Velvoite koskee kaikkia eläintenpitäjiä, on kyseessä seura-, harraste- tai ammattimainen eläintenpito sekä tilanteita, joissa eläimiä pidetään vain lyhyen ajan, kuten kesäkanojenpito, kesälaidunnus tai tapahtumat. Eläintenpitoon tarvitaan aina myös pitopaikka, jonka voi rekisteröidä omaksi tai merkitä eläimet toisen toimijan pitopaikkaan, riippuen siitä, missä eläimiä pidetään.
Rekisteröitävät eläimet
- naudat
- siat
- lampaat ja vuohet
- siipikarja
- hevoseläimet
- alpakat
- laamat
- turkiseläimet
- tuotantokanit
- mehiläiset ja kimalaiset
- kameli- ja hirvieläimet
- kalat, äyriäiset ja nilviäiset (paitsi koriste-eläimet tankissa)
Miten rekisteröinti tehdään?
Eläintenpidon ja pitopaikan rekisteröinti tehdään Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin sähköisesti tunnistautumalla tai lomakkeilla kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Tietoa eläintenpidosta, rekisteröinnistä sekä lomakkeet ilmoituksia varten saa Ruokaviraston verkkosivuilta tai kunnan maaseutupalveluiden kautta.
Miksi rekisteröintivelvoite on olemassa?
Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin varmistaminen, eläintautien torjunta sekä eläimistä peräisin olevan elintarvikkeen seuraaminen tuotantoketjussa. Esimerkiksi eläintaudin puhjetessa on oleellista tietää, missä kukin eläin on ollut, jotta todennäköisesti tartunnan saaneet eläimet voidaan jäljittää ja tarvittaessa erotella muista eläimistä.
Huomioi myös, että:
» Naudoista, sioista, lampaista ja vuohista tulee tehdä tarkemmat tapahtumailmoitukset omaneläinlajinsa rekisteriin (Nautarekisteri, Sikarekisteri, Lammas ja vuohirekisteri tai lomakkeilla). Kirjautuminen eläinlajikohtaiseen rekisteriin onnistuu vain, kun tiedot eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä ovat oikein ja ajan tasalla.
» Ammattimaisesta tai muutoin laajamittaisesta eläintenpidosta on ilmoitettava joko sähköisen asiointipalvelun tai lomakkeen välityksellä aluehallintovirastoon (OHJE).
» Eläinperäisten sivutuotteiden käytöstä luonnonvaraisten eläinten ruokinnassa on tehtävä ilmoitus haaskapaikasta rekisteriin.