Hyppää sisältöön

omakotitaloja Orimattilassa 1600x300x72

Orimattilassa toimii turvallisuustyöryhmä, joka käsittelee määräajoin turvallisuuteen liittyviä konkreettisia toimenpiteitä. Työryhmään kuuluu kaupungin eri toimialojen lisäksi poliisi, seurakunta ja pelastuslaitos.


Orimattilan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Orimattilan kaupungin turvallisuussuunnitelman 10.3.2014. Suunnitelman painopistealueena ovat:
- nuorisotyö
- perhetyö
- syrjäytymisen ehkäisy
- turvallinen asuinympäristö
Voit tutustua suunnitelmaan document tästä (225 KB) .


Päijät-Hämeen liitto on julkaissut Päijät-Hämeen turvallisuussuunnitelman 2014. Suunnitelman aihealueita ovat
- turvallisuuden tunteen lisääminen
- kodin turvallisuutta edistävät toimet
- oppilaitosten turvallisuutta edistävät toimet
- yleisten alueiden turvallisuutta edistävät toimet
- työpaikkojen turvallisuutta edistävät toimet
- päihteet siten, että ne sisältyvät edellä mainittuihin aihealueisiin
Voit tutustua suunnitelmaan tästä.


Turvallisemman liikkumisen puolesta


Orimattilassa toimii liikenneturvallisuustyöryhmä. Liikenneturvallisuustyöryhmään kuuluvat kaupungin edustuksen lisäksi poliisin edustaja. Liikenneturvallisuustoimenpiteillä sekä yleisten alueiden ja katualueiden valaistuksella pystytään edistämään kuntalaisten arjen turvallisuutta ja vähentämään ilkivaltaa.

Normaaliolojen häiriötilanne ja poikkeusolot


Orimattilan kaupunki on varautunut normaaliolojen häiriötilanteiden sekä poikkeusolojen aikaisten tilanteiden hallintaan etukäteisvalmisteluin ja valmiussuunnitelmin.

Tiedottaminen häiriötilanteissa

Tarvittaessa kunta tiedottaa häiriön aikana palvelumuutoksista normaalikanavien kautta kuten kaupungin kotisivujen, facebookin, wilman, koulujen kotisivujen sekä muiden sähköisten järjestelmien kautta.

Tietoliikenne- ja/tai sähkökatkostilanteessa tiedottaminen tapahtuu kuitenkin tapauksesta riippuen puhelinneuvontana, asukastiedotteilla, matkapuhelinviestinä, kaiutinautoilla tai joukkotiedotusvälineiden avulla.

Tiedottamispaikkoina käytetään mahdollisuuksien mukaan kouluja, päiväkoteja, kirjastoa, kaupungintaloa ja muita kaupungin toimistoja ja kuntalaisten käyttämiä rakennuksia.

Kuntalaisen omatoiminen varautuminen

Erilaisten häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikana kuntalaisen omatoiminen varautuminen on välttämätöntä, sillä viranomaisten voimat eivät yksin riitä tilanteen hallintaan.

Häiriötilanteisiin kannattaa varautua kotivaralla, jos esimerkiksi kauppoihin ei pääse onnettomuuden, lakon tai muun syyn vuoksi. Kotivaralla tarkoitetaan sitä, että kotona on riittävästi ruokaa ja muita päivittäistarvikkeita jopa viikon ajaksi. Kotona olevaa päivittäistarvikevarastoa käytetään ja uutta hankitaan tarvittaessa tilalle, jotta elintarvikkeet säilyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina. Varaudu kotivarassa ainakin
- veden hankintaan kannellisilla puhtailla astioilla (kokonaisvedentarve on minimissään 1-2 ämpäriä vettä/hlö/vrk)
- ruokaa (ks. tarkempi lista Suomen pelastusalan keskusjärjestön sivuilta)
- joditableteilla
- vaipoilla
- lääkkeillä
- hygieniatarvikkeilla
- käteisellä rahalla
- tölkinavaajalla
- lämpimät vaatteet
- huomioi myös hyöty- ja kotieläimet

Sähkökatkon varalle kannattaa varata ainakin
- taskulamppu,
- kynttilöitä ja tulitikkuja,
- paristokäyttöinen radio,
- paristoja sekä radiota että taskulamppua varten,
- varasulakkeita,
- polttopuita, jos kotona on tulipesä.
Tutustu etukäteen puolustusministeriön julkaisuun "Pahasti poikki, näin selviät pitkästä sähkökatkoksesta". Huolehdi siitä, että kodin sähkökäyttöiset laitteet on sammutettu.

Vesi- ja jätevesipalvelut häiriön sattuessa

Orimattilan vesilaitoksen puhtaan veden jakelun ja jätevesijärjestelmän toiminnan keskeytyessä, Orimattilan vesilaitos perustaa vedenjakelupisteitä. Vedenjakelupisteistä tiedotetaan erikseen asiakkaita ja sidosryhmiä.

Vedenkäsittelyjärjestelmän keskeytyessä vessan voi vetää vain kerran, sillä wc-säiliö ei täyty enää vedellä. Vessanpöntön saa huuhdeltua kaatamalla sinne puoli ämpärillistä vettä.

Kaupungin viettoviemäri toimii sähkökatkon aikana, sillä jätevesi valuu pääasiassa kotitalouksien rakennuksista painovoimallaan kiinteistöstä kunnan viemäriin. Viemärin käyttöä ei kuitenkaan suositella, sillä viemärin täyttyessä jätevesi menee maastoon.

Jos vessa ei toimi, viritä muovipussi wc-istuimeen, sankoon tai pottaan, tee tarpeesi siihen ja vie jätökset kaatopaikkajäteastiaan.

Jos sinulla on oma vesikaivo, käytä ämpäriä veden saamiseksi. Kuivakäymälät ja kompostikäymälät toimivat kaikissa oloissa.

Vesiosuuskunnat tuottavat Orimattilassa vesihuoltopalveluita Kuivannolla, Artjärvellä, Heinämaalla ja Piikainkyrössä. Vesiosuuskunnat tiedottavat osaltaan tilapäisistä toimintatavoista häiriötilanteissa.

Jätteiden käsittely

Jätteiden käsittelystä vastaa Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy myös normaaliajan häiriötilanteissa sekä poikkeusoloissa.

Häiriötilanteessa käytä jätteiden keräilyastioita vain pilaantuville jätteille, jotta astioiden täyttyminen kestää mahdollisimman pitkään. Jäteastioiden kannet on syytä saada kiinni, jotta eläimet eivät pääse levittämään jätettä. Biojätteet kannattaa kompostoida. Jätteiden säilytyslämpötilaan kannattaa kiinnittää huomioita.

Puhelinyhteydet

Puhelinverkot on suunniteltu toimimaan sähkökatkojen aikana akkuvoimalla enintään 3-12 tuntia. Oman puhelimen toiminnan osalta kannattaa varautua lisäakkujen tai etukäteen ladattavien tai patterikäyttöisten akkulaturien avulla.

Rakennusten lämmittäminen

Sähkökatkostilanteessa rakennuksien lämpö laskee. Puutalot kylmenevät pakkasella +10 asteeseen alle vuorokaudessa. Elementtikerrostalo kylmenee noin kahdessa ja jykevä kivitalo noin kolmessa vuorokaudessa.

Orimattilan Lämpö pystyy tuottamaan lämpöä myös sähkökatkoksen aikana. Mutta jotta lämpö siirtyisi lämmitettäviin rakennuksiin, on rakennuskohtaisille lämmönsiirtimille oltava varavoima.

Puulla käytettäviä takkoja ja muita tulipesiä kannattaa pitää päällä lämmityskatkoksen sattuessa.

Talvella lumen kokoaminen rakennusten perustuksiin ja isojen ovien kohdalle parantaa rakennuksen lämpötaloutta. Karjarakennuksissa kuivakarjanlanta kuivikkeen kanssa lämmittää rakennusta myös.