Hyppää sisältöön

Tältä sivulta löydät viimeisimmät kaupungin tiedotteet. Kaupungin ilmoitukset löydät ilmoitustaululta

Kevät kolkuttelee kovasti ovelle, luminen ja melko kylmäkin talvi alkaa olla takanapäin. Orimattilan nuorisopalveluissa katseet ovat olleet jo pidemmän aikaa tulevaisuudessa, toimintaa kehitetään koko ajan paremmaksi ja paremmaksi.

Orimattilan nuorisopalvelut ja yleisesti ottaen kaikkien kuntien nuorisopalvelut elävät monesti hyvinkin paljon hiljaiseloa, toimintaa on mutta niistä ei hirveästi kerrota ulospäin. Niin on ollut myös täällä Orimattilassa jo pidemmän aikaa. Nyt puhaltavat kuitenkin muutosten tuulet ja kaupungin nuorisopalveluissa on tällä hetkellä paljon hyvää käynnissä. Uudenlaista toimintaa on jo luotu ja luodaan edelleen sekä kehitetään jo toimivia palveluita. Lisäksi nuorisopalveluihin on palkattu uusia työntekijöitä.

Orimattilan nuorisopalveluissa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 6 vakituista työntekijää sekä yksi hanketyöntekijä. Henkilökuntaan kuuluvat kaksi etsivää nuorisotyöntekijää, yksi nuorisotyöntekijä Nuokulla, eli niin sanottu perusnuorisotyöntekijä, sekä kaksi yläkoulun nuorisotyöntekijää. Helmikuun alussa aloitti Myllylän ja Pennalan kouluilla uusi koulunuorisotyötekijä. Lisäksi nuorisopalveluissa työskentelee syksyllä aloittanut nuorisopalvelupäällikkö.

Osa-aikaisia, noin 50 % työajalla tekeviä, nuoriso-ohjaajia Nuokulla työskentelee kaksi. Heidän avullaan saadaan pidettyä keskustan ja Artjärven nuokut avoinna.

Mitä kehitetään?
Orimattilan nuorispalveluiden suurimpia kehittämiskohteita vuodelle 2023 ovat nuorisokahvilan perustaminen, joka mielellään toimisi jatkossa esimerkiksi nuoriso-ohjaamo nimellä, loma-ajan toiminnan kehittäminen ja liikkuvan nuorisotyön kehittäminen. Näitä kolmea asiaa viedään eteenpäin ja kehitetään uuden nuorisopalvelupäällikön johdolla, yhteistyössä kaikkien työntekijöiden kanssa. Lisäksi kehittämistyössä on mukana yhteistyötahoja kuten yhdistyksiä.

”Tähän päälle kehitämme kevään aikana jalkautuvaa työmallia eli kohtaamisia kaduilla ja nuorten suosimissa paikoissa. Yleisesti ottaen talvi on hiljaista, mutta kun kevätaurinko ja lämpötila nousee, niin nousevat nuoretkin koloistaan viettämään ulos aikaansa. Tästä isona huomiona viime vuonna käytetyt rahat ilkivallan korjaamisiin, joita kaupunginjohtaja Kalle Larssonkin on sosiaalisessa mediassa tuonut esiin. Samanlaista toista vuotta emme voi antaa tulla”, tiivistää nuorisopalvelupäällikkö Joonas Haapakoski.

Yksi suuri kehittämiskohde on myös tilastointijärjestelmä.

”Kun kuulin ensimmäisten viikkojen aikana, että täällä ei ole sellaista ollut, päätin että se on ensimmäisiä asioita, joita me tarvitsemme. Nyt olemmekin jo kyseisen järjestelmän ottaneet käyttöön, toki vielä vähän harjoittelemme sen käyttöä, mutta toivottavasti se toimii meillä ennen kesää moitteettomasti”, Haapakoski kertoo.
Lisäksi nuorisopalveluissa kehitetään ulkoista viestintää, jotta tietenkin nuoria, mutta myös heidän huoltajiaan tavoitettaisiin entistä paremmin.

Loma-ajan toiminta ja liikkuva nuorisotyö
Orimattilassa on tehty loma-ajalla paljon erilaisia retkiä ja tapahtumia ja siinä sivussa on unohdettu osittain työntekijäresurssien takia meidän kylämme. Kylien nuoret eivät tule keskustan alueen toimintoihin etenkään kesällä, kun ei ole koulua. Nyt tavoitteeksi onkin otettu tuoda nuorisopalveluita kylille yhteistyössä yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Ensin käydään vuoropuhelua kylillä jo toimivien tahojen kanssa, jotta ei synny päällekkäisiä palveluita.

”Liikkuva nuorisotyö ja loma-ajan toiminta linkittyvät toisiinsa, koska alkuun tätä liikkuvaa nuorisotyötä tehdään vain loma-aikoina. Ehkä sitten tulevaisuudessa myös muulloin, jos meillä resurssit kasvavat”, Haapakoski toteaa.

Loma-ajankohtina matalan kynnyksen ilmaisia palveluita on tarkoitus tuoda myös keskustan alueelle. Myös retkien järjestäminen jatkuu, mutta niitä tullaan tekemään hieman vähemmän kuin aikaisemmin.

”Kehottaisin jokaista ottamaan seurantaan meidän nuorisotyöntekijöidemme profiilit eri sosiaalisissa kanavissa sekä tietenkin Orimattilan nuorisopalveluiden Facebook-sivun. Olemme sitä nostamassa enemmän meidän tiedotuskanavaksemme, jossa voi mm. seurata nuoriso-ohjaamon etenemistä ja muita tulevia toimintoja ja tapahtumia,” Haapakoski päättää.