Hyppää sisältöön

mariannejesseSuomessa syntyy vuosittain kolmoset 5–10 perheeseen. Yksi perheistä on Pennalassa asuva perhe Paajanen-Nukarinen!

Perhe muutti Orimattilaan Lahdesta pian pienokaisten synnyttyä. Lapset kotiutuivat sairaalasta suoraan orimattilalaisiksi. Tontti Pennalasta on jo ostettu, ja rakennusprojekti oli suunnitteilla, kunnes selvisi, että perheen pääluku kasvaa loppuvuodesta kertaheitolla kolmella. Rakennusprojekti ja kolmosten hoito voisi olla jo kohtuuton yhdistelmä kenelle tahansa, siispä perhe turvautui hetkeksi aikaan valmiiseen taloon. Rakennusprojekti alkaa vielä, kunhan lapset ovat hieman kasvaneet.

Perheen arki pyörii tällä hetkellä pitkälti vauvojen perustarpeiden ympärillä, kuten missä tahansa vauvaperheessä. Sillä erotuksella, että vauvoja on yhden sijaan kolme. Perheen vanhemmat vaikuttavat kuitenkin hyvin seesteisiltä ja rauhallisilta. Tottahan se on, ettei hätäily ja stressaaminen asiaa miksikään muuta, vauvat hoidetaan siinä järjestyksessä kuin tarpeita ilmenee. On vaan ymmärrettävä, ettei meillä kenelläkään ole kuin yksi käsipari, jolla vielä hyvin pieniä vauvoja hoitaa. Tyytymättömyyttä välillä ilmenee, jos palveluiden saatavuus on liian hidasta, mutta sitä vanhemmat ovat oppineet sietämään.

Perhe saa hyvinvointialueelta apua kolmena päivänä viikossa kotiin, mutta sen lisäksi omat verkostot ovat äärimmäisen tärkeät.

”Kävin tapaamassa perhettä, ja muutaman tunnin jälkeen tuntui jo oudolta, jos ei ollut vauvaa käsivarsilla", vs. hyvinvointijohtaja Petra Nevalainen naurahtaa.

"Kyllä siinä sydäntä riipaisi, kun yhtä vauvaa syötät, ja toinen itkee lohduttomana vieressä ja kaipaa jo huomiota, etkä voi kuin jalalla vähän sitteriä keinuttaa. Näkisin, että kaksi aikuista taitaa vielä tällä hetkellä olla ihan välttämättömyys, kolmannestakaan ei ole haittaa. ”

Jonkun korviin saattaa kuulostaa vähättelyltä, että perhe kokee elävänsä ihan normaalia vauva-arkea. Mutta näinhän se on. Jokainen kokee vauva-arjen omalla tavallaan, eikä tällä perheellä ole kokemusta muusta. He ovat tottuneet siihen, että ”vieraita” on koko ajan, ja että kaikki asiat pitää etukäteen hyvin suunnitella. Esimerkiksi normaalisti kauppaan lähteminen ei onnistu, mikäli lapsille ei ole hoitajaa. Yhden vauvan kanssa on helppo lähteä kauppaan, mutta kolmen vauvakaukalon asettelu ostoskärryihin onkin jo ihan eri juttu.

Tervetuloa Orimattilaan Marianne, Jesse, Nuutti, Pihla ja Hertta!

Kuvat: Klaara Keskevaari