Hyppää sisältöön
Mitä kuuluu Orimattila -ääniteos esillä Orimattilan kotiseutumuseolla 8.6.–7.8.2022 ke-su 11–17

Mitä kuuluu Orimattila – yhteisöllinen Orimattilani-teos esillä kotiseutumuseossa kesän ajan 

TIEDOTE 
24.5.2022 

Kevään 2022 aikana taiteilijat Heini Vanhanen ja Paula Pehkonen keräsivät orimattilalaisilta muistoja, kertomuksia, tervehdyksiä Orimattilaan liittyen yhteisölliseen Orimattilani-teokseen. Teokseen saattoi osallistua omalla äänitteellä tai kirjoituksella puhelimitse, sähköpostilla tai kirjaston ja kirjastoauton nauhoituspisteillä. Nyt asukkaiden erilaiset tarinat ja muistot on koostettu ääntä ja tekstiä yhdistäväksi teokseksi, joka on esillä 8.6.–7.8. Orimattilan kotiseutumuseossa. 

Idea teoksen valmistamiseen tuli Orimattilan asukkailta itseltään Liikkuva kulttuuritalo -hankkeen ideointivaiheessa. Teokseen osallistui eri-ikäisiä orimattilalaisia kertomalla omia muistojaan ja tarinoitaan, sekä nauhoittamalla arjen ääniään. Nauhoituksia tehtiin myös Orimattilan Kehräämökodin asukkaiden kanssa sekä Wellamo-opiston ikäihmisten kohtaamispaikka Eloisan tapaamisessa. Lisäksi teokseen tuli useita kirjoituksia, jotka on painatettu teosta varten pleksilevyille.  

Asukkaiden teokseen jättämissä tarinoissa pohditaan Orimattilan muutosta, evakkona Orimattilaan muuttamista, musisoidaan ja toisaalta hämmästellään miten vaikeaa muistaminen voikaan olla. Teos koostuu useasta osasta, jotka on sijoitettu eri puolille kotiseutumuseon aluetta.  

Vanhanen ja Pehkonen ovat aiemmin toteuttaneet osallistavan ääniteoksen Turkuun ja he ovat taiteellisessa yhteistyössään kiinnostuneita ihmisten ja paikkojen vuorovaikutuksesta. Eli siitä miten paikat muotoutuvat henkilökohtaisissa tarinoissa tai äänimaisemissa, sekä miten ne heijastavat yhteiskuntaa. Heidän teoksensa ovat paikkasidonnaisia installaatioita.  
Koulutukseltaan he ovat kuvataiteilija (Heini Vanhanen) ja kultturintutkija/tuottaja (Paula Pehkonen). 
  

Taiteilijat: 

Paula Pehkonen 
050 599 7551 
 

Heini Vanhanen 
040 5629109 
 

Lisätietoja: 

Minna Sirnö  
Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja 
040 186 440