Hyppää sisältöön

Lukulamppuja sytyttelemässä

Tämän syksyn aikana lukeminen saa uusia ulottuvuuksia eskariryhmissä! Hetki sitten aloittanut lukukoordinaattori kiertää kaikki kaupungin 10 esiopetusryhmää ja nostaa kirjat, kirjaimet ja tarinat keskiöön.

Lukukoordinaattori on viettänyt kuluneen viikon Myllylän päiväkodin Muurahaisissa. Lapset ovat käyneet kirjastossa, saaneet silittää lukulammasta, runoilla ja kirjoittaa omia tarinoita höpönlöpötauluun. Ja tietenkin kuunnella, kymmeniä kirjoja. Viikko huipentuu metsäretkeen salaisine tehtävineen, joista viimeisestä aukeaa ikiomat kirjastokortit.

Torstaina lapset viettivät lukupesän ja -majojen avajaisia.

- Kun kirjat ovat esillä ja niiden lukemiseen on tarjolla oma, rauhallinen paikka, se lisää lapsen spontaania kirjaan tarttumista, kertoo lukukoordinattori Hanna Katajarinne.

Lukukoordinaattorin työ liittyy varhaiskasvatuksen Saa lukea! -hankkeeseen, jonka taustalla on tieto lukutaidon ja -innon heikentymisestä.

- Eskarilaiset ovat ihanassa iässä. Kirjaimiin heräämisen ja lukuvalmiuden kasvamisen hetki on otollista aikaa lähteä lukuseikkailuun, Katajarinne jatkaa.

- Tavoitteenani on innostaa sekä eskareita, heidän vanhempiaan että varhaiskasvatuksen henkilökuntaa lukemaan.

 

Lukukulttuuri määrittää tulevaisuutta

Katajarinne pitää hanketta äärimmäisen tärkeänä.

- Lukeminen on oppimisen perusta ja se ehkäisee syrjäytymistä. Tutkimusten mukaan lukeminen vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen enemmän kuin vanhempien sosioekonominen asema, Katajarinne muistuttaa.

Orimattilan kaupungin varhaiskasvatus sai ainoana Päijät-Hämeessä opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen hankkeelle. Hankkeen on tarkoitus tarjota uusia keinoja ja käytäntöjä, joiden avulla lukeminen saa tilaa lasten elämässä.

- Haluan olla myös linkki kirjaston suuntaan ja tehdä siitä eskarilaisille tutun lukukodin. Lukemiseen on kaikilla mahdollisuus ja näin se lisää lasten yhdenvertaisuutta, Katajarinne pohtii.

Lukukoordinaattori viettää syksyn aikana viikon jokaisessa eskariryhmässä ja jatkaa kierrostaan keväällä. Hankkeen tunnelmia ja lukuvinkkejä voi seurata hankkeen omalta Facebook-sivulta https://www.facebook.com/saalukeahanke