Hyppää sisältöön

Ateria- ja puhtauspalveluiden lomautukset näkyvät jonkin verran koululaisten arjessa

Orimattilan kaupungin ateria- ja puhtauspalveluiden henkilökunta lomautetaan tänä vuonna muun kaupungin henkilöstön tavoin. Noin 60 hengen työyhteisön lomautukset tulevat näkymään eniten koulujen arjessa.

- Käytössämme olevat keinot toteuttaa lomautukset näin lyhyellä aikataululla ovat vähäiset, ruokapalvelupäällikkö Elina Lempiäinen harmittelee.

- Emme ehdi enää muokata ruokalistojen sisältöä juurikaan, eikä se tietenkään tuntuisi mukavalta vaihtoehdolta asiakkaillemme. Tärkein tavoitteemme on saada koulu- ja päiväkotiruuan tarjoaminen turvattua, hän sanoo.

Työvoimasäästöä haetaan suunnittelemalla ruuanvalmistusaikatauluja ja -valmistuskeittiötä poikkeuksellisin järjestelyin. Lisäksi joinain päiviä ja joissain yksiköissä poistetaan tarjottimia käytöstä ja turvaudutaan kertakäyttölautasiin tiskin vähentämiseksi.

- Lisäksi joudumme keventämään siivousta. Käytännössä joudumme tekemään osan seuraavan päivän töistä jo edellisenä päivänä ja näin ollen jättämään osan harvemmin tehtävistä töistä pois, Lempiäinen harmittelee.

- Kosketuspintoja- ja wc-tiloja puhdistetaan kuten ennenkin, koronaan liittyvän ohjeistuksen mukaan, hän kuitenkin lupaa.

Ateria- ja puhtauspalveluiden pelastus sopeuttamistoimien keskellä on organisaation koko.

- Onneksi meillä on samassa organisaatiossa sekä ateria- että puhtauspalvelut ja näin voimme hyödyntää yhteistyötä ja tarvittaessa paikata toinen toisiamme, Lempiäinen kiittelee.

Kouluilta on myös kantautunut iloisia uutisia.

- Osassa kouluissa oppilaat ovat alkaneet siivoamaan omat jälkensä siivoojan ollessa poissa! On hienoa, että esimerkiksi omat roskat viedään roskiin, Lempiäinen kiittelee.

Lempiäinen toivoo työntekijöilleen jaksamista ja yhteistyökumppaneille kärsivällisyyttä.

- Totta kai olen huolissani pärjäämisestämme. Meillä on takana isojen lomautusten kevät ja lisäksi meille kertyy loppuvuodelle yhteensä noin 200 lomautuspäivää. Työntekijävajaus on niin valtava, että vääjäämättä jäljelle jääneet joutuvat taas venymään, eikä poikkeavat ratkaisut ole aina optimaalisia kaikkien tahojen kannalta, hän pahoittelee.