Hyppää sisältöön

Kaupungin digisisältöjä ryhdytään tuottamaan saavutettavasti

Orimattilan kaupungin verkkosivuja sisältöineen ryhdytään siirtämään ja tuottamaan saavutettavassa muodossa. EU:n saavutettavuusdirektiiviä Suomessa toimeenpaneva digipalvelulaki velvoittaa kuntaa tarjoamaan digitaaliset palvelut saavutettavassa muodossa.

- Lain tarkoituksena on edistää kaikkien mahdollisuutta käyttää digitaalisia palveluja yhdenvertaisesti. Saavutettavuusvaatimukset digipalveluissa vastaavat fyysisen maailman esteettömyysvaatimuksia, tiivistää viestintäpäällikkö Elina Ruuttila.

- Saavutettavuuden huomioiminen on pitkälti hyvää suunnittelua, joka hyödyttää kaikkia palveluiden käyttäjiä, hän iloitsee.

Saavutettavuusvaatimukset koskevat mm. kaupungin verkkosivustoja, niille ladattuja tiedostoja, mobiilisovelluksia, videoita ja somepostauksia. Tästä lähtien esimerkiksi kuville täytyy antaa vaihtoehtoinen teksti, videot tekstittää, tiedostot nimetä ja niiden sisällöt määrittää erilaisin sisältökentin.

- Käytännössä saavutettavuus tarkoittaa teknisesti virheetöntä toteutusta, jotta sisällöt ovat luettavissa erilaisilla apuvälineillä. Lisäksi se tarkoittaa selkeää ja hahmotettavaa käyttöliittymää, jotta palvelun käyttäminen on loogista, Ruuttila sanoo.

Digipalvelulain mukaiset saavutettavuusvaatimukset astuvat kaupungin nettisivujen ja muiden digipalvelujen osalta voimaan huomenna keskiviikkona 23.9.

- Palvelumme täyttävät nyt suurimman osan saavutettavuusvaatimuksista. Meiltä puuttuu kuitenkin esimerkiksi vaihtoehtoisia kuva- ja linkkitekstejä ja ladatuista tiedostoista tiettyjä sisällön määrityksiä, Ruuttila harmittelee.

- Tavoitteemme on, että kaikki sivustomme ovat saavutettavia ensi syksynä. Satojen sisältösivujen läpikäyminen liitteineen vie aikaa, mutta toki meiltä saa pyytää tiedostoja saavutettavana tarpeen mukaan, hän lupaa.

Saavutettavuuspalautteelle on luotu myös oma palautekohta kaupungin verkkosivuille. Pääset palautelomakkeeseen klikkaamalla tätä linkkiä