Hyppää sisältöön

Opetusta koskevat rajoitukset

Valtioneuvosto päätti 30.3. jatkaa koronavirustartuntoja koskevia rajoitustoimia 13.5. saakka. Kyseiset rajoitukset vaikuttavat siten, että Orimattilassa koulujen etäopetus jatkuu 13.5. asti.  

Päätös koskee perusopetusta neljänneltä luokalta lähtien ja toisen asteen koulutusta Erkko-lukiossa ja Koulutuskeskus Salpauksessa. Salpaus tiedottaa rajoituksista omille opiskelijoilleen. 

1.–3. luokkien oppilailla on oikeus saada tarvittaessa lähiopetusta poikkeusolojen aikana. Sama koskee erityisoppilaita, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita ja tuoreen päätöksen mukaan myös valmistavan opetuksen oppilaita. Kaupunki suosittelee edelleen vahvasti, että oppilaat jatkavat etäopetuksessa 13.5. saakka, mikäli se on huoltajille mahdollista. 

Oppilashuolto ja oppimisen tuki järjestetään pääsääntöisesti etänä. Koulupsykologi- ja kuraattori voivat kuitenkin tarpeen vaatiessa toimia lähikontaktissa. 

Yhdeksännen luokan päättöarvioinnin käytäntöjä pohditaan parhaillaan valtakunnallisesti. Opetushallitus antaa arvioinnista ohjeistuksen kouluille myöhemmin. Orimattilassa pohditaan parhaillaan koulujen kanssa oppimisen arvioinnin käytäntöjä, jotta etäopetuksen aikainen arviointi toteutetaan mahdollisimman tasavertaisesti koko kaupungissa. 

Koska valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa kokoontumisia toukokuun loppuun saakka, vaikuttaa tilanne myös ammattiin valmistuvien ja ylioppilaiden juhlavalmisteluihin. Juhlien uudelleenajoittamista koordinoidaan valtakunnallisesti.  

Etäoppilaiden kouluruokailun järjestäminen 

Kouluruokailun valtakunnallisen suosituksen mukaan kunnat voivat järjestää ruokailua resurssiensa mukaisesti. Orimattilassa kouluruokailu järjestetään lähioppilaille avoinna olevissa lähikouluissa: Myllylässä, Jokivarressa ja Tönnössä. 

Kaupunki on järjestänyt etäoppilaille mahdollisuuden siten, että lounasateria noudetaan lähikouluilta tai kuljetusoppilaita lähimmältä koululta. Huoltajat voivat ilmoittaa rehtorille, mikäli kouluruoalle ilmenee tarvetta vielä kevään aikana. Ateriapakettien noutoon täytyy sitoutua poikkeusolojen ajaksi. 

Jotta viruksen leviämistä voidaan ehkäistä, on ateriapakettia noudettaessa vältettävä lähikontakteja. Huoltajia tiedotetaan kouluruokailun järjestelyistä tarkemmin huhtikuun alussa koulujen kautta.   

Varhaiskasvatupalveluja ei rajoiteta 

Varhaiskasvatuspalvelut ovat avoinna, eikä niiden toimintaa rajoiteta tällä hetkellä. Varhaiskasvatuksen lapsimäärä onkin lähdössä hienoiseen kasvuun.  

Kaupunki toivoo edelleen, että huoltajat pitäisivät lapsena kotona, jos se on perheille mahdollista. 

Liikunta-, kulttuuri- ja kirjastopalvelujen rajoitukset jatkuvat 

Liikunta- ja kulttuuripalveluja sekä kirjastoa koskevat rajoituksen jatkuvat tämän hetken tiedon mukaan toukokuun loppuun.  

Tämä tarkoittaa sitä, että kirjasto, sisäliikuntapaikat ja kuntosali pysyvät suljettuina. Sama koskee myös muita kohtaamispaikkoja ja muun muassa nuorten työpajatoimintaa sekä nuorisotiloja. Nuorisopalvelut ovat keskittäneet toimintansa sosiaalisen median kanaviin. 

Kirjaston aineiston palautukset on estetty ja eräpäiviä siirretään rajoitusten päättymiseen saakka aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti. Näin estetään viruksen leviäminen asiakkailta henkilökunnalle aineiston mukana. Kirjaston e-palvelut ovat edelleen asiakkaiden käytössä.  

Kaupungintalon neuvonta palvelee pääsääntöisesti etänä, tietokoneella asiointi mahdollista

Kaupungintalon neuvonta palvelee poikkeusolojen aikana puhelinvaihteen 03 888 111 ja sähköpostin avulla 

Mikäli tarvitset tietokonetta esimerkiksi laskujen maksamiseen, TE-toimiston tai muiden viranomaisten kanssa asiointiin, voit asioida kaupungintalon neuvonnassa osoitteessa Erkontie 9.

Kaupungintalon ovet kiinni, mutta henkilökunta voi päästää yhden henkilön kerrallaan kaupungintalon aulaan. Pääset sisälle soittamalla ovikelloa. Tietokoneella asiointi ja lomakkeiden tulostus onnistuvat maanantaisin 9–17 ja tiistaista perjantaihin 9–15. 

Mikäli sinulla on pieniäkin flunssan oireita, jääthän kotiin odottamaan oireiden loppumista.

15.4. lisätty tieto muutoksista, jotka koskevat kaupungintalon neuvontaa.