Hyppää sisältöön

Orimattilassa pohditaan liittymistä valtakunnalliseen Terve Kunta -verkostoon. Kaupunginhallitus päättää verkostoon hakeutumisesta maanantaina 10.2.

Terve Kunta -verkostoa hallinnoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Verkosto pyrkii edistämään väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä sairauksien ehkäisyä. Verkosto kehittää mukana olevien kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategista johtamista, toimintamuotoja sekä toiminnan arviointia.

Terve Kunta -verkosto on perustettu vuonna 1996. Se kokoaa yhteen kuntia, joissa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on keskeinen strateginen linjaus ja toimintaa ohjaava periaate. Verkosto tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveysministeriön (STM), Kuntaliiton, WHO:n Itämeren alueen Terveet Kaupungit -yhteistyökeskuksen, THL:n ja muiden relevanttien sidosryhmien kanssa.

Verkoston toiminnan keskeisenä tavoitteena on tuottaa ja välittää kokemuksellista tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mahdollisuuksista, keinoista, työtavoista ja hyvistä käytännöistä kuntien ja seutukuntien välillä sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti.

Ajatus verkostoon liittymisestä on lähtenyt hyvinvointipäällikkö Kristiina Hämäläiseltä:

- Verkoston kautta Orimattilassa voidaan esimerkiksi oppia uusia toimintatapoja ja hyväksi havaittuja käytäntöjä. Hollolassa verkoston hyödyt on jo todettu, joten aivan sokkona ei tarvitse mukaan hypätä. Nykyään olemme vahvasti mukana maakuntatasolla, mutta Terve Kunta -verkosto toisi mukanaan verkostot koko maan tasolta, Hämäläinen perustelee.

- Verkostoa vetää THL, joka itsessään on luotettava ja ammattimainen. Keskeiset haasteet hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ovat hyvin samanlaisia joka puolella Suomea ja kaikki painivat samojen haasteiden kanssa, Hämäläinen lisää.

Terve Kunta -verkostossa on tällä hetkellä 24 jäsentä: 19 kuntaa, neljä seutukuntaa ja yksi maakunta. Päijät-Hämeestä mukana on toistaiseksi vain Hollolan kunta. Verkosto ei peri jäseniltään maksua.

Mikäli Orimattila päättää hakea verkoston jäseneksi, kaupunkia edustaisi hyvinvointipäällikkö ja meneillään olevaksi valtuustokaudeksi nimettävä luottamushenkilö.

 

Lisätietoja antaa:

Orimattilan kaupungin hyvinvointipäällikkö Kristiina Hämäläinen, p. 040 740 2985,