Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen laskutuksessa huomioidaan jatkossa sekä varatut että käytetyt tunnit

Orimattilan varhaiskasvatus ottaa marraskuun alusta käyttöön hoitoaikatuntien ylityslaskutuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa laskutus perustuu sekä varattuihin että toteutuneisiin tunteihin.

- Tähän asti laskutus on perustunut asiakasmaksupäätöksessä määriteltyyn tuntimäärään. Varattuihin ja käytettyihin tunteihin perustuva laskutus on oikeudenmukaisempi perheitä kohtaan, varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi sanoo.

Tulevaisuudessa varhaiskasvatus lähettää laskun tunneista, jotka ylittävät asiakasmaksupäätöksessä määritellyn tuntimäärän.

- Varauksilla on vaikutus laskutukseen, sillä joudumme varaamaan henkilökunnan niiden perusteella. Myös varauksen ylimenevällä ajalla on vaikutus, sillä se sitoo henkilökuntaamme. Jatkossa huomioimme nämä molemmat, Kemppi selventää.

Mikäli perheen käyttämä tuntimäärä ylittää tai alittaa jatkuvasti sovitun, päivitetään uusi tuntimäärä palvelusopimukseen. Tuntien alitusta ei hyvitetä. Muutoksista tiedotetaan huoltajia varhaiskasvatusyksiköiden kautta.

Paikalla oikeaan aikaan

Huoltajia on pyydetty ilmoittamaan lasten hoitoajat TietoEdu-sovelluksen kautta elokuusta alkaen. Tällä hetkellä sovelluksessa pääsee näkemään varattujen hoitotuntien lisäksi toteutuneet. Mikäli vanhemmat haluavat varmistaa, ettei lisälaskua tule marraskuulta, heidän täytyy itse lisätä toteutuneiden tuntien saldoon mahdollisesti varatut, mutta käyttämättä jääneet ajat.

Marraskuun lopussa sovellukseen ilmestyy myös laskutettavat tunnit -kohta, jonka avulla tuntikertymää on helpompi verrata sovittuun.

- Käytännössä uudistus vaikuttaa heihin, jotka ovat ilmoittaneet hoidontarpeeksi esimerkiksi 60 prosenttia tai 80 prosenttia, Kemppi sanoo.

Muutos on yksi tapa vastata kasvavaan säästöpaineeseen.

- Toivon, että pystymme jatkossa yhä varmemmin varaamaan henkilökunnan juuri siihen hetkeen, kun lapset ovat paikalla. Kun tiedämme hoitoajat tarkasti, osaamme myös tilata ruokaa vain tarvittavan määrän ja kykenemme pienentämään ruokahävikkiä, Kemppi sanoo.