Hyppää sisältöön

Orimattilan päiväkodeissa ja kouluissa vietetään ympäristöviikkoa kasvisruuan merkeissä. Orimattilassa tarjolla on aina kasvisruokaa, mutta alkavalla ympäristöviikolla se on ainoa vaihtoehto kaikille.

- Yksi ympäristöviikon tavoitteesta on saada muutettua oppilaiden ruokatottumuksia ympäristöystävällisempään suuntaan, ruokapalvelupäällikkö Elina Lempiäinen sanoo.

- Vietämme ympäristöviikkoa kasvisruoan merkeissä, sillä suurin ruokaan liittyvä ympäristöteko on vaihtaa vähintään osa lihasta kasviksiin ja kestävästi pyydettyyn tai kasvatettuun kalaan.

Toinen ekoteko on kiinnittää huomio biojätteen määrään.

- Ruoantuotantoon liittyvät ympäristöhaasteet ovat suuria, mutta niihin on olemassa yksinkertaisia ratkaisuja. Mielestäni paras ekoteko on pitää ruokajätteen määrä kurissa, Lempiäinen summaa.

Kun ruokaa heitetään pois, tuhlataan jo kertaalleen käytetyt, arvokkaat resurssit.

- Jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen ottamalla vain sen määrän ruokaa, jonka syö, Lempiäinen muistuttaa.

Orimattilassa seurataan biojätteeseen kertyvän ruoan määrää kaksi kertaa vuodessa. Seuraava biojätteen mittausajankohta on 7.–11.10.

- Toivomme, että hävikin hallitseminen omilla lautasvalinnoilla tulisi osaksi arkea. Toivottavasti joskus koittaa päivä, jolloin biojäteastiat poistetaan turhina astioina ruokasaleista!

 

Ympäristöviikon ruokalistalla:

Ma 16.9.
Kasvissosekeittoa ja raejuustoa, hedelmätarjottimella kotimaista omenaa ja luumua, leipänä ruisherkkua, jääsalaattia.

Ti 17.9.
Porkkanapihvejä, kermaviilikastiketta, keitettyjä perunoita, juustosalaattia ja herukkasekoitusta, rouhepalaa ja paprikasuikaleita.

Ke 18.9.
Koskenlaskijan kalaa, keitettyjä perunoita, marinoitua kaalisalaattia, punajuurisalaattia.

To 19.9.
Kasvistortilloja.

Pe 20.9.
Kasvislasagnettea, vihersalaattia, päärynää.