Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen leväseuranta on Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten ja kuntien yhdessä toteuttama seuranta, jolla pyritään saamaan yleiskuva sinilevätilanteesta koko maassa. Orimattilassa valtakunnalliseen leväseurantaan on otettu Mallusjärvi ja Villikkalanjärvi. Lisäksi seurantaa tehdään Kylänjärvellä ja Pyhäjärvellä. Samalla kohteista otetaan pintavedestä noin 10 cm:n syvyydestä veden lämpötila.

Levätilannetta seurataan valtakunnallisilla havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun sekä mahdollisuuksien mukaan viikoittain myös Kylänjärvellä ja Pyhäjärvellä. Sinilevän määrä arvioidaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei levää) - 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Jos levää on runsaasti, otetaan näyte lajinmääritystä varten.

Sinilevätilannetta voi seurata http://www.jarviwiki.fi/wiki/Levätilanne -sivuilta. Sivustolla on esim. hyvä tietoisku sinilevistä sekä ohje sinilevähavainnon tekemiseen. Kansalaiset voivat siis itsekin tehdä sinilevähavainnon suoraan www.jarviwiki.fi -sivustolle. Havainnoista voi myös ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen 

Kesäkuun ensimmäisellä Orimattilan levähavaintokierroksella 5.6. ei todettu sinilevää millään seurantapaikalla.