Hyppää sisältöön

Näiden seinien sisällä hiotaan ovenkarmeja, maalataan, korjataan, fiksataan pyöriä ja toteutetaan mittatilaustöitä. Töiden tilaajana toimii kaupunki – erityisesti kouluista ja päiväkodeista on löytynyt paljon kunnostettavaa.


Ja se sopii hyvin. Huolto- ja kunnossapidon duunaripajassa saadaan aikaan tuloksia. Kuusi ensimmäistä nuorta aloittivat Duunaripajalla viime syyskuussa ja nyt he kaikki ovat ohjautuneet eteenpäin.


- Olemme todella tyytyväisiä, nuorista jokainen löysi oman polkunsa, iloitsee työpajavastaava ja nuorten yksilövalmentaja Jaana Lindholm.

- Osa siirtyi työelämää, osa opiskelemaan ja yksi pääsi työkokeiluun omalle toivealalleen.


Pajalla työ on oppimisen väline.


- Perustaidot karttuvat täällä. Lähden opiskelemaan koulunkäyntiavustajaksi. En osannut aiemmin esimerkiksi maalata oikein, nyt voin tulevaisuudessa avustaa myös puupuolella, Jenna iloitsee.


Lindholm nyökyttelee vieressä.


- Pohdimme, mistä tiedoista ja taidoista nuorille olisi hyötyä tulevaisuudessa ja keskitymme kehittämään niitä. Tarvitsemme monipuolista osaamista ja usein käykin niin, että jos me ohjaajat emme osaa, joku nuorista osaa opettaa toisia.

 

Aikaa miettiä


Duunaripaja on yksi vaihtoehto 17-28-vuotiaille orimattilalaisille ennen opiskeluja tai työelämää.


- Toteutamme osaamista kehittäviä harjoitus- ja tilaustöitä. Samalla kun nuoren osaaminen karttuu, hänellä on aikaa selkiyttää ammatinvalinta-ajatuksiaan, Lindholm kertoo pajan toimintaperiaatteesta.


Nuoret ovat pajalla 1-6 kuukautta tarpeesta riippuen. Hanke on osittain kaupungin, osittain opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.


- Olen valmistunut, mutta nyt kerrytän työkemusta. Minulla on tähtäimessä opintoja vastaava työ, Samuel kertoo.


Työpajan tavoitteena on tunnistaa nuorten osaamista ja kannustaa sekä rohkaista heitä opiskelemaan itselleen ammattitutkinto. Tällä hetkellä opinnollistaminen työpajalla on mahdollista kahden pintakäsittelypuolen tutkinnon osan osalta.


- Tarkoituksenamme on laajentaa puu- ja kokkipuolelle. Jokainen nuori saa työpajajakson päätteeksi osaamistodistuksen, Lindholm kertoo toiminnasta.


Hyvällä fiiliksellä


Nyt pajalla on neljä uutta nuorta. Heistä jokainen on tullut täydentämään ryhmää omaa reittiään. Yksi kuuli paikasta työllisyysyksikön avoimissa ovissa, yksi löytyi Etsivä-nuorisotyön kautta, yksi sai vihjeen TE-toimistosta ja yksi sosiaaliohjaajalta.


- Minulle kerrottiin TE-toimistossa avoimesta paikasta, jonka jälkeen päätin aloittaa työkokeilun. Kävin vielä tutustumassa Duunaripajalla ja päätös aloituksesta vahvistui, Joni kertoo aloittamisesta.


Muut nuoret ovat samaa mieltä. Täällä tunnelma ratkaisee.


- Lopetin koulun, sillä kukaan ei tuntunut siellä ymmärtävän ketään. Täällä kukaan ei ole tuomitseva toista kohtaan. Teemme paljon kaikenlaista ja parasta on itsensä ylittämisfiilis, Jesse kuvailee pajan hienouksia.

 

- Luulen, että ilman tätä moni meistä olisi vielä kotona, jo eteenpäin siirtynyt Ville pohtii.

 

- Olen onnellinen, että täällä minullekin löydettiin viimein polku!

 

Työpäivät pajalla auttavat arjen rakenteen säilyttämisessä. Pajan erikoisuus on se, että huolto- ja kunnossapitotöiden lisäksi nuoret huolehtivat hyvinvoinnistaan erityisesti liikkumalla. Ryhmässä kokeillaan uusia lajeja ja kohotetaan kuntoa, mutta ennen kaikkea tehdään yhdessä.


- Teemme asioita, joita ei tulisi kotona tehtyä, tiivistää Jenna hymyillen.